De 41-jarige ex-renner sprak vrijdag in Austin tijdens de viering van het vijftienjarig bestaan van de anti-kankerstichting Livestrong.

De ex-renner vroeg mensen zijn stichting te blijven steunen. “Deze missie is groter dan mijzelf. Groter dan elk individu”, zei Armstrong.

Doping

Met geen woord sprak de Texaan over doping. Wanneer er werd gevraagd hoe het met hem ging, antwoordde hij dat het wel eens beter met hem is gegaan maar ook wel eens slechter.

“Er zijn wereldwijd 28 miljoen mensen met kanker. Dank voor jullie steun”, zei Armstrong nadat hij van het 1.700-koppige publiek een staande ovatie kreeg.

Het gala van Livestrong kwam twee dagen nadat Armstrong besloot terug te treden als voorzitter van de anti-kankerstichting. Hij blijft wel lid van de raad van bestuur.

Eerder deze week verloor Armstrong tal van sponsors, waaronder Nike, Anheuser-Busch, Trek en RadioShack. De meeste van die bedrijven gaan wel door met het ondersteunen van Livestrong.

Algemeen directeur Doug Ulman van de anti-kankerstichting maakt zich geen zorgen over een afname aan inkomsten nu het boegbeeld van Livestrong is omschreven als de leider van het meest succesvolle, professionele en geraffineerde dopingsysteem in de geschiedenis van de sport.

“Heel veel partners vertelden ons dat ze in 2013 nog meer betrokken willen zijn bij onze strijd. We zijn trots op onze historie en kijken uit naar de toekomst.”

UCI

De UCI houdt maandag een persconferentie naar aanleiding van het USADA-rapport. De internationale wielerunie kan bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep gaan tegen de straffen die het USADA Armstrong heeft opgelegd.

De Amerikaanse dopingautoriteit besloot de Texaan levenslang te schorsen en hem zijn zeven Tourzeges af te nemen.

Livestrong verwacht ongeveer 2,5 miljoen dollar op te halen op het evenement, waar artiesten als Sean Penn, Robin Williams en Norah Jones optraden.

© NUsport