“Wat mijn positie betreft”, verklaarde McQuaid, “toen ik in 2005 aantrad als voorzitter stelde ik dat het gevecht tegen doping mijn prioriteit had. Dat blijft voorlopig mijn prioriteit.”

“Ik heb altijd gesteld dat het wielrennen een dopingcultuur heeft en dat ik die wil bevechten. Er vindt een cultuuromslagplaats.”

“Ik was blij met de recente reacties van David Millar, Bradley Wiggins en Philippe Gilbert. Zij laten zien dat die cultuuromslag plaatsvindt. Ik heb dan ook geen enkele intentie om af te treden als voorzitter van de UCI.”

De UCI belegt maandag een speciale persconferentie als reactie op het onlangs verschenen rapport van het Amerikaanse anti-dopingagentschap USADA waarin zevenvoudig Tour de France-winnaar Lance Armstrong verantwoordelijk wordt gesteld voor ‘het meest succesvolle dopingsysteem dat de wielersport ooit gekend heeft.

De internationale wielrenunie heeft besloten niet tegen de bevindingen van het USADA in beroep te gaan en Armstrong te verbannen uit het wielrennen. Daarnaast worden zijn zeven Tourzeges hem ontnomen.

© NUsport