De trainingsrondjes van Niki Terpstra, Robert Gesink, Johnny Hoogerland en Sebastian Langeveld kan je zelf ook rijden. In Trainen met Wielrenners staan de trainingsroutes beschreven van twaalf Nederlandse profs. Robert Gesink kan je tegenkomen op ondermeer de Posbank en de Elterberg. ‘’En dat doe ik dan volle bak’’, zegt de renner uit de Achterhoek.

De routes van de twaalf profs zijn een mooie doorsnee van wat Nederland aan natuur te bieden heeft. Alleen de provincies Utrecht en Drenthe komen in het boek van Evert de Rooij niet aan bod. Alle portretten zijn eerder verschenen in Wielermagazine en Wielerland magazine. Jammer is dat bij alle verhalen ook de foto’s van destijds zijn gebruikt. Niki Terpstra in een shirt van Milram en Marianne Vos in het shirt van DSB geven het boek toch een beetje een gedateerde uitstraling.

Leuk is dat bij alle routes ook een toeristische beschrijving is bijgevoegd. Zo kom je op het trainingsrondje van Johnny Hoogerland ook iets te weten over het Natuurpark Oosterschelde. Babyloniënbroek, lang de woonplaats van Marianne Vos, dankt zijn naam aan een Babylonische spraakverwarring in de middeleeuwen. Wat die spraakverwarring precies inhield, is helaas niet bekend.

Het trainingsboek van De Rooij staat vol anekdotes. Zo komen we te weten dat Niki Terpstra altijd goed rijdt als hij gefrustreerd of boos is. ‘’Toen ik nog bij Bert Story-Piels reed had ik een meningsverschil met de ploegleiding. Ze waren boos omdat ik een korte vakantie had genomen. Ik zei dat ik toch wel in vorm zou zijn. In de eerstvolgende koers reed ik inderdaad in de kopgroep, maar ik gaf op omdat mijn fiets ongelooflijk slap aanvoelde. Ik denk dat het balhoofdstel los zat. Maar ja, ik reed de koers niet uit en dus had de ploegleiding gelijk gekregen. Ik heb toen op internet een koers in België uitgezocht, ben er naartoe gereden en won. Had ik toch even wat recht gezet’’.

Trainen met Wielrenners telt 144 pagina’s.

Uitgever is Edicola in Deventer

ISBN 9789491172229