De bond wil ‘zo toegankelijk mogelijk’ zijn richting de renners en hun bezorgdheid of problemen aanhoren. Dat heeft voorzitter Pat McQuaid eerder deze maand bekend gemaakt in een e-mail naar alle renners, zo meldt Cyclingnews.

De komende week gaat de UCI beginnen met de vertrouwelijke ‘hotline’. De belangrijkste reden is het vorige maand verschenen USADA-rapport, waardoor Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges kwijtraakte.

“Ik begrijp dat het tijd gaat kosten om vertrouwen op te bouwen met de renners, maar ik weet zeker dat deze lijn met goede intenties van beide kanten een succes kan gaan worden”, aldus McQuaid.

De voorzitter hoopt dat de lijn kan bijdragen aan de cultuurverandering die nodig is in de wielersport.

Sport verbeteren

McQuaid gebruikte de mail naar de renners ook om te benadrukken dat de UCI in het verleden altijd alles gedaan heeft binnen de wettelijke mogelijkheden om actie te ondernemen tegen mogelijke dopingzondaars.

Een generaal pardon voor alle renners die doping hebben gebruikt, behoort niet tot die mogelijkheden binnen de wet, zo benadrukte McQuaid.

“Maar de huidige herziening van de internationale dopingcode brengt hier mogelijk verandering in. We kunnen nu wel al verminderde straffen geven. We zullen het uiterste doen om onze sport te verbeteren”, stelde de Ier.

© NUsport