HOOFDDORP – De dopingperikelen van de laatste twee maanden leiden er vooralsnog niet toe dat de Nederlandse wielerliefhebbers zich massaal afkeren van het cyclisme. 

Dat blijkt uit de evaluatie van de antwoorden die mensen stuurden per mail en twitter naar de redactie van NUsport naar aanleiding van de oproep van Nando Boers in zijn opinie van vorige week maandag.

Op 10 oktober openbaarde het Amerikaanse antidopingagentschap (USADA) haar bevindingen naar de handel en wandel van Lance Armstrong en de ploegen US Postal en Discovery Channel.

Slechts zes van de 160 personen (3,75 procent) die alle drie de vragen van de NUsport-oproep beantwoordden, geven aan geen wielrennen meer te kijken vanwege de dopingproblematiek.

Zes personen twijfelen of melden alleen nog maar af te stemmen op vrouwenwielrennen. Arjen Zwamborn schrijft: “Ik denk erover na om mijn tv helemaal weg te doen.”

Iets verdachts

Op de eerste vraag (gelooft u de renner?) is het antwoord op een enkele uitzondering na ‘nee’ en op de vraag welke renner het geloofwaardigst is, noemt de grote meerderheid Robert Gesink (16,7 procent). De renner van White Label (voorheen Rabobank) wordt gevolgd door Argos-renner Marcel Kittel (7,5), Bram Tankink van White Label (6,2), Koen de Kort van Argos (4,3), David Millar (Garmin) en Bauke Mollema van White Label (beiden 3,7).

Via twitter schrijft de Belgische auteur Herman Chevrolet (Het feest van list & bedrog – een sinistere geschiedenis van de wielersport) ons in een korte toelichting dat er wat hem betreft ‘geen zak te beleven’ valt als het wielrennen geloofwaardig wordt Chevrolet: “Er moet iets verdachts blijven, dat drijft het op.”

Rob Beuken, een van de inzenders via e-mail, blijft ademloos kijken naar strijdende renners, of ze nu wel of niet ‘onder de rotzooi’ zitten. “Achteraf voel ik me soms bekocht”, schrijft hij, “maar nooit zal ik het geschreeuw vergeten toen ik zag dat Lance Armstrong tegen de vlakte ging omdat-ie met zijn stuur in een plastic zakje van een toeschouwer bleef hangen. Ik leefde echt mee en ik kies voor dat gevoel.”

Verliefd op Vinokoerov

Erik Versteeg schrijft: “Of ik blijf kijken? Absoluut! Doping hoort bij wielrennen als voetbalvrouwen bij voetbal. Je hebt het liever niet, maar het is toch wel mooi om naar te kijken! (…)  Neem Vinokourov. ‘Vino’ is de belichaming van het wielrennen.”

“Je wilt hem eigenlijk haten, verafschuwen voor wat hij doet. Maar toch heb ik diepe bewondering voor zo’n man. We stonden op de bank toen hij in Londen olympisch kampioen werd! Vinokoerov heeft ons naar het wielrennen getrokken en we zijn erop verliefd geworden. En zoals dat gaat met liefde, dan ben je blind voor de fouten van de ander.”

Voor Jan-Johan Balkema was de maat al voor het USADA-rapport vol. “Vroeger werden de vakanties in Frankrijk op de Tour afgestemd, maar de laatste jaren ben ik het beu. Ik voel me verneukt en geestelijk mishandeld. Mij zijn ze kwijt als toeschouwer.”

Tot slot Toine Schoonen, via twitter: “De geloofwaardigheid is weg, maar de schoonheid van de sport niet.”

Lees de reacties die via de mail zijn binnengekomen

© NUsport/Nando Boers