HOOFDDORP – Wielerunie UCI heeft in de afgelopen jaren veel minder dopingcontroles uitgevoerd dan het oorspronkelijk van plan was.

De NOS heeft beslag gelegd op een document van de UCI waaruit blijkt dat financiële redenen hieraan ten grondslag liggen.

Volgens dat document zou er halverwege juni 2010 in een vergadering van de internationale wielerunie besloten zijn dat het budget voor controles terug ging van 8,4 miljoen Zwitserse Frank (6,3 miljoen euro) naar 4,1 miljoen (3 miljoen).

Hierdoor daalde het aantal ‘out-of-competition’ bloedcontroles, waarbij renners buiten de wedstrijden om bloed moeten afstaan, van 6.711 in 2009 naar 2.947 in 2010. In 2011 werden ook maar 3.014 controles uitgevoerd.

Bloedpaspoort

De bloedcontroles zijn nodig om het bloedpaspoort van de renners op te stellen. Dit controlesysteem werd in 2007 ingesteld door de UCI om dopinggebruik tegen te gaan.

Lance Armstrong noemde recent in zijn dopingbekentenis bij Oprah Winfrey het bloedpaspoort als de belangrijkste reden waarom het gebruik van verboden middelen moeilijker is geworden dan in de tijd waarin hij op zijn top was. “Die maatregelen werken echt”, zei de Texaan tegen Oprah.

Het bloedpaspoort werkt echter beter bij een groter aantal testen. Dan kunnen eventuele grote schommelingen in bloedwaarden, die kunnen duiden op dopinggebruik, beter worden gedetecteerd.

Spekenbrink

Manager Iwan Spekenbrink van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano gaf tegen de NOS toe dat het aantal controles in het wielrennen flink is afgenomen en dat hierdoor het bloedpaspoort van minder waarde is geworden.

“Hoe minder controles, hoe minder betrouwbaar het bloedpaspoort is. We moeten veel meer gaan controleren, willen we de sport dopingvrij maken.”

Directeur Herman Ram van de Nederlandse dopingautoriteit noemde het halveren van het budget ‘erg jammer’. “Dit is een verkeerd signaal.”

De UCI wilde niet reageren tegen de NOS.

© NUsport