HOOFDDORP – Lance Armstrong heeft besloten toch geen medewerking te verlenen aan het Amerikaanse dopingagentschap USADA. De van zijn voetstuk gevallen oud-renner laat daarmee de kans op strafvermindering liggen.

De Amerikaan zou echter wel bereid zijn mee te werken met een internationaal tribunaal, bevestigt zijn raadsman Tim Herman woensdag.

Armstrong, die zijn zeven Tourtitels afgenomen zag worden naar aanleiding van zijn aandeel in ‘het meest geraffineerde dopingnetwerk aller tijden’, vindt dat USADA niet het aangewezen orgaan is om misstanden binnen een vooral Europese sport te onderzoeken.

“Lance is bereid medewerking te verlenen aan een internationale autoriteit, daar is hij heel stellig in: hij zal de eerste zijn die zijn mond open doet en zal geen enkele vraag uit de weg gaan”, aldus Herman.

“Wij blijven hoop houden dat er een internationaal tribunaal gevormd wordt en stellen alles in het werk om daar een rol in te kunnen spelen. Tot die tijd weigert Lance medewerking te verlenen aan de pogingen van USADA om selectief bepaalde renners te vervolgen.”

Het Amerikaanse dopingagentschap heeft niet de bevoegdheid om de sport mondiaal door te lichten en is daarom te eenzijdig, vindt Armstrong. “Slechts vijf procent wordt aangepakt, de rest van de wielersport blijft buiten schot op deze manier.”

Deadline

USADA had de Amerikaan aanvankelijk een deadline gesteld om voor 6 februari een bekentenis af te leggen. Het  ‘kamp-Armstrong’ verzocht het agentschap deze termijn met twee weken op te schorten, waarmee USADA akkoord ging.

“We hebben contact gehad met zijn gevolg en hebben begrepen dat hij nog geen onderdeel wil zijn van de oplossing en medewerking wil verlenen aan het opschonen van de wielersport”, liet USADA-preses Travis Tygart destijds optekenen.

© NUsport