Nu de Amerikaanse overheid hem gaat aanklagen wegens fraude, is Lance Armstrong van plan om aan te tonen dat de federale regering al veel eerder had kunnen weten van het dopinggebruik in de US Postal-ploeg. 

Dat zegt een bron van het kamp-Armstrong in US Today. Het Amerikaanse ministerie van justitie liet vrijdag weten dat het zich voegt in een civiele fraudezaak tegen de Texaan.

Ex-renner Floyd Landis, jarenlang een teamgenoot van Armstrong, spande deze zaak in 2010 onder embargo aan.

Als in de civiele rechtszaak kan worden aangetoond dat Armstrong en zijn handlangers de overheid met hun dopingprogramma bewust hebben misleid en daardoor veel schade hebben berokkend, heeft de eisende partij onder Amerikaanse wetgeving recht op drie keer het geïnvesteerde bedrag als schadevergoeding.

Dertig miljoen

Overheidsbedrijf US Postal stak tussen 1999 en 2004 zo’n dertig miljoen dollar in het team.

“We zullen aantonen dat er genoeg informatie was over het dopinggebruik om al eerder een civiele rechtszaak te beginnen”, aldus de bron van het kamp-Armstrong. “De regering wist of had het daarom moeten weten en had daarom veel eerder een claim moeten indienen.”

In plaats van de dopingbeschuldigingen te onderzoeken, huurde US Postal een PR-firma in om het imago te verbeteren.

De federale overheid deed jarenlang justitieel onderzoek naar de vermeende misdrijven van Armstrong. Zonder uitleg en zonder aanklacht werd de fraudezaak in februari 2012 gesloten.

Gedateerd

De advocaten van Armstrong gaan ook proberen aan te tonen dat de overtredingen gedateerd zijn. In dit soort gevallen is er sprake van een verjaringstermijn van zes jaar.

De overheid wil er echter op wijzen dat Armstrong beloofde het ‘spel volgens de regels te spelen’ en dat daarom de verjaringstermijn niet van toepassing is.

De Amerikaan gaf vorige maand toe dat hij tal van verboden middelen gebruikte in zijn loopbaan. Hij heeft onder meer al zijn zeven Tourtitels moeten inleveren en is levenslang geschorst.

© NUsport