VILLAJOYOSA – Johnny Hoogerland heeft dinsdagavond de intensive care van het ziekenhuis van Villajoyosa verlaten. De renner van Vacansoleil-DCM onderging intensieve zorg nadat hij zondag tijdens een training in Spanje was aangereden door een auto.

Daarbij brak hij onder meer vijf ribben, werd een aantal ruggenwervels beschadigd en was er even vrees voor inwendige bloedingen.

Ploegleider Aart Vierhouten kon dinsdag melden dat de artsen een langer verblijf op de IC niet noodzakelijk achtten.

”Hij was met de pijnstillers al langzaam aan het overstappen op pilvorm in plaats van toediening per infuus. Vrijdag volgt nader onderzoek. Dan zal ook duidelijk worden wanneer Johnny naar huis mag.”

Vierhouten, in het verleden ook zaakwaarnemer van Hoogerland, was maandagavond in Spanje aangekomen. Hij trof in het ziekenhuisbed een aangeslagen renner die niet mocht bewegen. “Hij is blauw vanaf zijn schouder tot aan zijn bil. Het is heel triest voor hem.”

“Heb je net een op en top winter achter de rug, ben je klaar om woensdag je eerste koers te rijden en dan overkomt je dit. Alles wat je de afgelopen maanden gedaan hebt is in één klap weg. Een geluk bij een ongeluk is nog dat zijn lever niet gescheurd is.”

Tour 2011

Hoogerland ging in de Tour van 2011 door een manoeuvre van een auto van de Franse tv onderuit en belandde in het prikkeldraad. Het stoort Vierhouten dat de afhandeling van die zaak nog steeds niet is afgerond.

”Dat zal bij Johnny nu ook weer door zijn hoofd spelen. Hoe kun je het voor je kiezen krijgen als wielrenner? Tot op de dag van vandaag geven tourorganisatie ASO, de internationale wielrenunie UCI en de Franse tv niet thuis en moeten we knokken om de gemaakte kosten vergoed te krijgen.”

Eerste zorg

Hoogerland heeft in Villajoyosa gezelschap van zijn vriendin Gerda, zijn vader en Peter Hoondert, een vriend en mental coach. Vierhouten keert snel terug naar Nederland. ”Als alles hier geregeld is. Wanneer Johnny weer kan fietsen? De eerste zorg is nu dat hij zijn rug weer kan gebruiken.”

© ANP