Vacansoleil-DCM bereidt zich in Spanje voor op het nieuwe wegseizoen. Voor het team is het een goede gelegenheid om de Bianchi Oltre XR te leren kennen. Deze fiets is iets anders dan de Oltre waar het team in 2012 op reed. We spraken met Johnny Hoogerland over de Bianchi Oltre XR.

Tijdens de afgelopen Tour de France werd hij al gepresenteerd: De Bianchi Oltre XR. De wielerploeg van Vacansoleil-DCM gaat er in het seizoen 2013 op koersen. ”De fiets is iets anders dan het model in 2012”, zegt Johnny Hoogerland.

De Oltre XR bestaat uit een monocoque frame dat is ontwikkeld in samenwerking met de renners uit het team. Het frame is volgens Bianchi ongeveer 30 gram lichter dan andere Oltre frames, 895 gram voor een frame in maat 55. De Italiaanse fietsenfabrikant gebruikt voor het frame hoogwaardig carbon: zogeheten UMS40 en C60 High-Mod carbon-vezels.

”Hij voelt iets stijver dan het model van vorig jaar”, zegt Hoogerland. ”En toch is hij nog iets lichter dan vorig jaar”. De Zeeuw zegt de mix tussen stijfheid en gewicht prima te vinden. ”Een fiets moet stijf zijn, maar niet te stijf, dan heb je geen comfort meer”.

Volgens Bianchi zorgen de verhoogde stijfheid en de specifieke race-geometrie voor een snellere acelleratie en een maximale energieoverdracht.”Je moet bij het klimmen wel voelen dat je nog een fiets onder je kont hebt”, zegt Hoogerland. De renner van Vacansoleil heeft de indruk dat veel fabrikanten tegenwoordig teveel de nadruk leggen op het maken van ofwel  lichte fietsen, of juist hele stijve. ”Ik heb wel eens op een fiets gereden die te stijf is..ik zeg niet welke, maar deze Oltre heeft wat mij betreft een ideale mix van een laag gewicht en de juist stijfheid”.

Zelfde fiets

Voor bergetappes in grote ronden presenteren fietsfabrikanten vaak speciale ultra lichte klimmodellen . Zullen we Hoogerland dit seizoen in de bergen ook op zo’n fiets zien? ”Absoluut niet”, zegt Hoogerland. ” Ik ben een pietlut qua positie, ik  rij graag een heel seizoen opzelfde fiets”.

Hoogerland rijdt sinds de voorbereiding op het nieuwe seizoen op de Oltre XR. Vooral om er aan te wennen. Hij zegt regelmatig aan de fiets te sleutelen. ”Dingetjes proberen, het zadel iets anders. Maar altijd met hele kleine stapjes”.

De Oltre XR van Hoogerland en zijn teamgenoten is afgemonteerd met Campagnolo Super Record EPS,  een FSA K-Force crankset en de nieuwe SL-K remmen van FSA.