Rodrick de Munnik en Edwin Driessen bereiden zich voor op een nieuw fietsjaar. In december volgden zij een Sportvasten-kuur. De komende maanden proberen ze meer trainingsvormen uit. Edwin blogt regelmatig over zijn ervaringen.

In de jaren dat hij in Nice woonde, gebruikte Lance Armstrong  de klim om zijn conditie te testen. 30 minuten en 45 seconden is zijn persoonlijk record op de Col de la Madone. Tacx heeft de klim in de collectie van de virtual reality trainers opgenomen, en ik vind het een mooie berg om mijn eigen conditionele voortgang te meten.

De Ventoux is te lang. Ik merk dat ik het bij het virtueel beklimmen van deze berg, lastig vind om me te blijven focussen. Bij een klim van drie kwartier heb ik dat niet. Vandaar de Madone als ijkpunt. Het hoogte verschil van deze col is 920 meter, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. Vermoedelijk vanwege de vele stoplichten en het verkeer, zette Armstrong pas bij het buitenrijden van Menton zijn stopwatch aan. Daarmee is de klim van de Amerikaan iets korter dan de officiële versie.

De afgelopen twee maanden lag de nadruk wat betreft fietsen op rustig opbouwen en plezier hebben. Nu komt het moment om ook in de hoge hartslagzones te gaan trainen. Ik rij eerst rustig in, waarbij ik het wattage in een kwartiertje in kleine stapjes opvoer van 100 naar 300 watt. Daarna begin ik aan de klim.

Ik hou de cadans in de eerste helft van de klim tussen de 85 en 95 omwentelingen per minuut. Daarna schakel ik groter en laat ik het aantal omwentelingen dalen. Gelukkig heb ik twee handdoeken binnen handbereik: want zweten doe ik. Ik kom uiteindelijk boven na 48 minuten en 39 seconden, bij een gemiddeld wattage van 326. Armstrong was al gedouched en geschoren, moet je maar denken. Ik heb in ieder geval een meetpunt voor de komende maanden.

Zie de Fiets van januari voor meer informatie over Sportvasten.

Lance Armstrong over de Col de la Madone:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VsnAF652bWc[/youtube]