Afgelopen weekend werd hij gepresenteerd in Australië: de Giant Propel Advanced SL. Het team Blanco gebruikt de fiets in de Tour Down Under. We hebben Mark Renshaw op de fiets gespot.

Het Blanco Proteam, de voormalige Rabobank wielerploeg, reed in 2012 op de Giant TCR Advanced SL. Enkele renners testen momenteel het nieuwste model van de Taiwanese fietsenfabrikant. De Giant Propel Advanced SL. Mark Renshaw hoopt op deze nieuwe fiets in de sprints succes te boeken.

Volgens Giant is de Propel aanmerkelijk aerodynamischer dan de TCR Advanced SL, een seconde per kilometer. De fabrikant beweert zelfs een fiets op de markt te hebben, die aanmerkelijk sneller is dan de top aero fietsen van de concurrentie. Zo zegt Giant dat hun nieuwe fiets bij een snelheid van 40 kilometer per uur op een traject van 40 kilometer, 36 seconden sneller is dan de Ridley Noah.

De Propel van Renshaw weegt 7.59 kilo. Dat is ruim 300 gram meer dan de Propel Advanced SL die Giant afgelopen weekend presenteerde. Een deel van dit extra gewicht is te verklaren doordat Blanco nog gebruik maakt van de Shimano Dura Ace Di2 7970 groep. Die is iets zwaarder dan de nieuwe 9070 groep. Aannemelijk is bovendien dat Giant voor de sterkere profrenners speciale frames bouwt die steviger zijn dan het standaard model. Giant deed dat eerder ook al toen bijvoorbeeld Mark Cavendish nog op Giant reed. Ook gebruikt Blanco aluminium remmen, in plaats van de speciaal voor de propel ontwikkelde carbon remmen.

Renshaw rijdt ook niet met het speciaal voor de Propel ontwikkelde stuur met geintegreerde stuurpen. We zien bij Renshaw een stuurpen van PRO die we nog niet ergens anders hebben gezien.

De redactie van Fiets was bij de presentatie van de Giant Propel Advanced SL. Een rijimpressie vind je in het februarinummer van Fiets.

Specificaties:
Frame: Giant Propel Advanced SL,  medium

Vork: Giant Propel Advanced SL

Balhoofd: FSA Orbit IS 1 1/4-1 1/2″ taps toeloepend.

Stuurpen: PRO Vibe Carbon, 125mm x -6°

Stuur: PRO Vibe 7s Round, 42cm (c-c)

Tape/rubbers: PRO Smart Silicon

Remmen: Blanco team custom CNC aangepast voor de Giant Propel Advanced SL

Remgrepen en schakelgroep: Shimano Dura-Ace Di2 Dual Control ST-7970

Voorderailleur: Shimano Dura-Ace Di2 FD-7970

Achterderailleur: Shimano Dura-Ace Di2 RD-7970

Cassette: Shimano Dura-Ace CS-7900, 11-23T

Ketting: Shimano Dura-Ace CN-7900

Crankset: SRM Wireless PowerMeter Dura-Ace, 172.5mm, 53/39T

Bracket: PF86

Pedalen: Shimano Dura-Ace SPD-SL PD-7900

Wielen: Shimano Dura-Ace WH-7900-C50-CL

Banden: Vittoria Team Prototype tubular, 25mm

Zadel: fi’zi:k Aliante k:ium

Zadelpen: Giant Propel Advanced SL ISP

Bidonhouders: Tacx Uma (2)

Computer: SRM PowerControl 7

Maten van Mark Renshaw:

Lengte: 1.79m

Gewicht: 72kg

Zadelhoogte vanaf bracket (c-t): 752mm

Zadel setback: 67mm

Zitbuislengte, c-c: 510mm

Punt zadel tot stuur: 572mm

Bovenbuislengte: 555mm

Gewicht fiets: 7.59kg