HOOFDDORP – Lance Armstrong laat in een exclusief interview met CyclingNews weten dat de internationale wielerbond UCI niet welkom is als hij zijn getuigenis aflegt tegen over de internationale dopingwaakhond WADA.

Op de vraag waarom hij er voor kiest zijn verhaal bij het WADA te doen en niet bij diens Amerikaanse equivalent USADA antwoordt Armstrong: “omdat wielrennen een internationale sport is en niet een Amerikaanse. Eén ding wil ik wel toevoegen: voor de UCI is er geen plaats aan de tafel.”

Verderop haalt Armstrong, die onlangs het gebruik van doping bekende in een interview met Oprah Winfrey, hard uit naar de UCI. “Pat (McQuaid, voorzitter UCI -red.) is een in constante ‘Cover Your Ass’-modus. Triest. Natuurlijk is dat frustrerend voor me. Maar het is wielrennen, dus het is geen verrassing.”

Vervolgens beschrijft de gevallen Texaan zich als een zondebok voor het dopinggebruik in de sport. “Maar ik begrijp waardoor dat komt. We zijn verantwoordelijk voor onze eigen daden.”

Armstrong ondersteunt verder het idee van een waarheidscommissie. “Maar dan moet er wel volledige amnestie geboden worden. Anders komt er niemand opdagen.”

© NUsport