Een fietsketting lijkt iets zwaarder te lopen bij warmer weer, dan als het koud is. Dat blijkt uit een proefmeting van frictionfacts.com. De website gaat binnenkort onderzoeken welke smeermiddelen beter presteren in de kou, en welke juist beter als het snikheet is.Een fietsketting lijkt iets zwaarder te lopen bij warmer weer, dan als het koud is. Dat blijkt uit een proefmeting van friction-facts.com. De website gaat binnenkort onderzoeken welke smeermiddelen beter presteren in de kou, en welke juist beter als het snikheet is.

De uitkomst is tegengesteld aan wat Friction Facts oprichter Jason Smith had verwacht. Bij lage temperaturen neemt de stroperigheid, de viscositeit, van smeermiddelen toe. Je zou zeggen dat dit meer wrijving geeft, en dat je dus harder moet trappen om dezelfde snelheid te halen. Uit de proef van Smith blijkt de weerstand juist af te nemen bij lagere temperaturen.

Kou

In de proef werden vier kettingen getest op wrijving, twee bij -18 ° C, en twee bij 65 ° C. Eén ketting werd ook getest bij kamertemperatuur (22 ° C). Voor de proef werden de kettingen gereinigd in een ultrasoon tank gevuld met oplosmiddel en daarna gesmeerd met een generiek additiefvrij smeermiddel. Twee van deze kettingen werden bewaard in een vriezer en de andere twee werden verwarmd Alle vier werden ze vervolgens naar het laboratorium gebracht in geïsoleerde containers en snel geïnstalleerd op het testapparaat. De testen worden uitgevoerd met een standaardprotocol. Hierbij worden de kettingen constant belast met 250 Watt. Bij kamertemperatuur verloren de kettingen 7,3 Watt aan efficiency, bij -18 graden was dat 7,15 Watt en bij warme kettingen 7,99 Watt. De verschillen zijn dus klein, maar wel opmerkelijk.

Smeermiddel

”Dikker glijmiddel lijkt beter te smeren”, zegt Jason Smith. Hij stelt wel dat zijn proef verre van uitgebreid is, en hij verdere tests gaat uitvoeren in een klimaatkamer. ”De volgende vraag is: Welke smeerolie is eigenlijk beter in de kou?”. Smith gaat het uitzoeken. Het antwoord is voor een recreant waarschijnlijk niet interessant. Voor profs des te meer. Daar kan een halve Watt verschil theoretisch al het verschil zijn tussen winst of verlies.