Tom Leezer, lid van de rennersraad van Blanco, verwachtte een ‘andere uitkomst’, laat hij aan NUsport weten. In het interne dopingonderzoek van de Nederlandse wielerploegen zijn geen nieuwe dopingbekentenissen gedaan.

Door Nando Boers

Leezer (27) vormt met Stef Clement en Bram Tankink de rennersraad van wielerploeg Blanco, voorheen Rabobank.

Nadat Leezer dinsdagmiddag heeft vernomen van de resultaten van het interne onderzoek naar dopinggebruik in de drie Nederlandse ploegen, zegt hij tegen NUsport: ”Ik had ook andere verwachtingen.”

De voorbije maanden hebben de drie Nederlandse ploegen hun personeel gevraagd naar dopinggebruik en naar hun mogelijke kennis op dat gebied. Bij Blanco en Vacansoleil-DCM ging dat via gesprekken; Argos-Shimano stuurde formulieren naar het personeel. De uitkomst is dat er geen nieuwe bekentenissen zijn voortgekomen.

Leezer had vooral andere verwachtingen van het onderzoek na de eerdere bekentenissen van renners als onder anderen Lance Armstrong, Michael Rasmussen en Michael Boogerd.

Leezer: ”Als je luistert naar die renners en kijkt welk beeld zij hebben geschetst van de voorbije twintig jaar, dan verwacht van je van iemand die in die periode ook succesvol is geweest iets anders dan vier keer ‘nee’ als antwoord. Dan verwacht je dat hij iets te vertellen heeft. Nou, blijkbaar niet.”

Schoon schip

Leezer is sinds 2008 professional. Al die tijd reed hij voor Rabobank. Nadat de bank eind 2012 uit de wielersport stapte, rijdt de ploeg zonder sponsor (maar met geld van Rabobank) onder de naam Blanco.

De ploeg is momenteel op zoek naar een nieuwe geldschieter. Het dopingconvenant waarvan de uitkomsten nu bekend zijn geworden, was onder meer bedoeld om aan de buitenwereld te kunnen laten zien dat er schoon schip gemaakt zou worden in de wielersport.

Leezer: ”Maar als iemand ‘nee’ antwoordt, dan moet je hem wel geloven. We hadden als rennersraad wel gewild dat de gesprekken onder ede gehouden zouden worden, maar dat kon niet. Dit was het hoogst haalbare. En we kunnen geen eigen rechter spelen. We moeten iedereen nu op zijn woord geloven.”

© NUsport/Nando Boers