Cannondale introduceerde vandaag officieel de nieuwe Synapse. Grappig: de fiets is al volop in beeld geweest. De Cannondale renners hebben de groene  nieuweling gebruikt in de afgelopen weken. En meteen was het de eerste keer raak: winst in de Strada Bianche. Later won ‘muscle man’ Sagan met de Synapse een aantal mooie koersen.
Cannondale brengt de ‘burger’ versie van de Synapse. Het is een Endurance fiets speciaal voor rijders ‘who love to ride’ en evenementen als Parijs-Roubaix, Strada Bianche en Gran Fondo’s.  Materiaal is HiMod carbon, een frame weegt circa 950 gram en is voorzien van een aantal opvallende ‘features’. Zichtbaar is vooral de ‘gespleten’ staande buis bij het bracket. ‘Power Pyramid’ noemen de Amerikanen dit. Door een iets breder assymetrisch bracket te maken en de staande buis te splisen moet de bracketstijfheid hoger zijn dan bij een gewoon bracket. En levert het ook meer comfort op. Want comfort is toch wel ‘het ding’ van deze Synapse.
Ook opvallend: de 25,4 mm zadelpen. Deze geeft meer mee dan een 27,2 mm pen. Daarnaast is er een zogenaaamd ‘collarless clamp design’: hierdoor steekt de zadelpen nog wat meer uit en dat levert extra comfort op. Uiteraard is ook de geometrie aangepast; iets minder agressief als een Supersix Evo. Leuk detail: de topcap tussen stuur en balhoofdbuis bevat een mini LED lampje! De Synapse zal geleverd worden met diverse onderdelengroepen en afmontages: van Shimano Dura-Ace 9000 tot Ultegra en SRAM Red en Campagnolo Athena triple. En er zijn zowel heren als damesmodellen. Prijzen zijn nog niet bekend. De eerste HiMod modellen zullen begin van deze zomer te koop zijn. En er zullen waarschijnlijk ook ‘gewone’ carbon Synapse fietsen gebracht worden. In een volgend nummer van FIETS een eerste test.