Gerco Meijer gaat London Edinburgh London 2013 fietsen. Hij is keihard aan het trainen voor dit ultra-event. Via een blog houdt de Utrechter ons op de hoogte van de voorbereidingen en het evenement.

London Edinburgh London 2013  is op het moment van schrijven nog exact 4 maanden van mij verwijderd. Hoe ga ik die tijd daartussen vullen? M´n conditie is op het moment niet slecht maar er valt nog genoeg te verbeteren.

De eerste vraag is hoe ik LEL wil gaan rijden. Je hebt 5 dagen de tijd en dus zou je het redelijk rustig aan kunnen doen en elk etmaal in zekere zin een redelijke nachtrust kunnen pakken. Een andere optie is gewoon doorfietsen……. tot je erbij neer valt, wat slapen en weer doorgaan.

Schotse Hooglanden
Het licht  een beetje aan je karakter welk type rijder je bent en natuurlijk zijn ook je fysieke mogelijkheden bepalend. Daarnaast is het parcourstype van belang hoe jij je inspanning moet leveren en waar je rust kunt pakken. LEL begint met een soort van Zuid Limburg, met korte steile hellingen, vervolgens een vlak gedeelte en in de buurt van Edinburgh lang klimmen in de Schotse Hooglanden. Na het keerpunt herhaald het zich in tegengestelde richting.

Voor mij is het eerste stuk het lastigste. Ik heb moeite met explosieve versnellingen en klimmen, zeker als het steil is, is niet mijn ding. Het vlakke doorhalen licht me uitstekend en ook op lange , niet al te steile, beklimmingen kan ik goed meekomen. In de start  is het ook nog eens belangrijk goed mee te zitten in de ´snelle´pelotonnetjes. Tenminste bij PBP is dat zo. Wil je vlot terug zijn, dan moet ervoor zorgen dat je met de ´snelle´ groepen meerijd om de eerste tijdwinst te pakken. Na de eerste, of zeker na de tweede tussenstop, rijdt iedereen z´n eigen tempo en is het bijhouden van pelotons minder belangrijk. Het wordt dan een kwestie van doorgaan en zoeken mensen met eenzelfde snelheid elkaar op.

Bij beide PBP´s wordt je door de organisatie verplicht brevet tochten te rijden. Zonder dat je bewezen hebt een 200, 300, 400& 600 km met goed gevolg afgelegd te hebben kom je het parcours niet op! Voordeel hiervan is dat je gelijk je training doet. Bij LEL is dit niet zo. De inschrijving is na betaling van het inschrijfgeld compleet en mag je starten. Dus je bent zelf verantwoordelijk voor je training, maar hoe pak je dat dan aan….?

Basis
Ik wil beginnen met duurtrainingen. Februari en maart zijn de maanden waar ik vooral middellange tochten wil doen. Elk weekend een tocht van 150- 200 km! Door de week nog een rustige tocht van 50-60 km of spinnen. Ik wil een basis leggen en m´n lichaam aan lange uren op fiets laten wennen. Vanaf eind maart zal het ´wezenloze´ woensdagavond groepje zich wel gaan verzamelen. Daar ga ik aan mee doen. Tactisch wordt je er niet slechter van en je went aan het rijden in een peloton. Ook de maximale inspanning en het intervalkarakter zorgen ervoor dat je harder wordt en meer explosieve kracht krijgt. Zeker voor het eerste gedeelte van LEL een belangrijke training.

In april wil ik de weekendtochten wat gaan afwisselen. Middellange, 150 km, worden afgewisseld met 1 of 2 lange tochten van rond de 300 km. Naast de woensdagavond en het weekend wil ik elke week nog een rustig solo rondje doen. Met mei volgen serieuzere tochten. Een 400 en misschien ook al een 600 km aangevuld met op de woensdagavonden de interval trainingen. Gedurende de weekenden dat ik geen lange tochten fiets wil ik naar Limburg of de Ardennen voor het klimmen. De klimclassic, de Waalse Pijl, vorig jaar heb ik ze ´en-bloc´ gedaan, ter voorbereiding op de TransAlp en dat is goed bevallen.

Puntjes op de i
Juni is de maand van lange tochten die deels ook over geaccidenteerd terrein zullen gaan. Tripjes naar Frankrijk en Duitsland zijn niet uit te sluiten. Zeker staat rond de langste dag de Ledig Erf klassieker ´rondje om het IJsselmeer in één dag´ op het programma. Naast het woensdagavondrondje, wil ik nog twee keer door de week op de fiets zitten. Afhankelijk  van het weer en de zin maak ik dan kortere of langere rondjes. In juli doe ik een stapje terug en wordt het onderhouden. Op de woensdagavond het gas ook wat terug en in het weekend middellange tochten. In het begin van de maand nog een langere tocht maar misschien ook wel niet. Waarschijnlijk wordt het een maand van puntjes op de i zetten en vooral zorgen dat het materiaal volledig vertrouwd en in optima forma is.  De laatste week van juli is het inpakken en naar London waar op 28 juli de tocht begint.

Afgelopen weekend heb ik een prachtige tocht gemaakt met de Driebergse Tour Club, 135 km in combinatie met de heen- en terugtocht vanuit Utrecht, 165 km schoon aan de haak. Gestart met Paul en Frebus, om 5 uur later in gezelschap van  9 dames van het Ronald Mac Donald huis ladys team te finishen in Driebergen.  Het af en toe door het grijze wolkendek heen brekende zonnetje zorgde voor een directe verwarming van de getergde spieren en daarmee, ondanks het koude weer,  voor een waar ´sacre du printemps´ van een aanstaand en bijzonder fietsseizoen.