Johnny Hoogerland maakt deze week na tweeënhalve maand afwezigheid zijn eerste wedstrijdkilometers in de Ronde van Romandië.

Door Charlie Bootsman

De Zeeuw van Vacansoleil-DCM kwam begin februari zwaar ten val tijdens een trainingsrit in Spanje, maar lijkt in de Zwitserse rittenkoers moeiteloos aan te sluiten bij het peloton.

“Ik vind het eigenlijk wel meevallen. Sky hield een strak tempo, maar dat was eigenlijk goed te doen”, aldus Hoogerland (29) na de eerste rit in lijn tegen NUsport.

“Ik moest op den duur wel even passen. De conditie is goed, alleen heb ik natuurlijk weinig in het rood gereden. Ik rijd al snel met een hartslag van 170/180.”

Lossen

Hoogerland moet zich voorlopig nog even inhouden wat zijn aanvalslust betreft. “Ik heb niet de illusie dat ik binnen nu en een week even kan vliegen. Daar heb ik zeker wel een maandje voor nodig.”

“Ik heb een kleine poging gedaan samen met teamgenoot Marcel Keizer en gelijk daarna moest ik lossen. Het is een beetje spelen met mijn krachten, maar dat moet ik niet te veel doen. Rustig aan.”

De komende dagen draaien voor Hoogerland met name om volhouden. “Ik focus me op uitrijden, met mijn conditie liggen er ook geen kansen in die lastige etappes hier. De ploeg legt totaal geen druk op mij, dat scheelt.”

Tour

De angst voor een valpartij speelt niet bij Hoogerland tijdens de koers. Twee jaar geleden belandde de renner in het prikkeldraad tijdens de Tour de France. Het is vooral de buitenwereld die hem telkens aan die hachelijke situaties herinnert.

“Ik probeer er maar niet te veel aan te denken, dat spookt niet echt door mijn hoofd. Als we met een noodgang naar de finish rijden, ben ik altijd een beetje bang. Dat zijn er meer die dat hebben, behalve de mannen die dat soort etappes kunnen winnen.”

“Het is meer dat mensen het me altijd aanpraten dat ik aan die valpartijen moet denken. Misschien is het ergens wel normaal, maar de media confronteren je er elke keer mee. Ik heb er de afgelopen periode eigenlijk niet aan gedacht. De tijd ging vrij snel tijdens mijn herstel.”

Het programma na Romandië is voor Hoogerland nog niet duidelijk. “Ik heb al wel het één en ander in mijn hoofd, maar het ligt helemaal aan Romandië. Ik ga hierna met de ploegleiding bespreken wat we gaan doen.”

Over de Tour de France heeft Hoogerland dan ook niet gefilosofeerd. “Maar in de Tour heb je niks te zoeken als je negentig procent bent. Normaal gesproken moet ik tegen die tijd wel honderd procent zijn.”

© NUsport/Charlie Bootsman