Iedere sporter kan vanaf nu gebruik maken van de ontspannings- en visualisatieoefeningen die vorig jaar speciaal ontwikkeld zijn voor het Nederlands Olympisch Team. De mentale oefeningen ondersteunden de topsporters bij het verbeteren van prestaties, bij herstel na inspanning of soms bij revalidatie van blessures.

Sportpsychologe Afke van de Wouw en het Van Praag Instituut in Utrecht hebben de serie Sports Imagery oefeningen ontwikkeld. Zij deden dit in opdracht van NOC*NSF, in de aanloop naar de Spelen in Londen. Visualisatieoefeningen beïnvloeden de werking van het brein, zo blijkt uit enkele studies. Van de Wouw vertelde vorig jaar al tegen Fiets dat de oefeningen kunnen helpen om bijvoorbeeld een bocht goed te leren nemen. Ook winnen is volgens haar te leren. Door maar vaak genoeg voor te stellen dat je een wedstrijd wint, zal je tijdens een wedstrijd minder snel in de stress schieten als je in een situatie komt waarin je inderdaad kunt winnen.

Elke oefening bevat gesproken tekst, ondersteund door muziek. Elke groep oefeningen eindigt met affirmaties, ofwel positieve uitspraken die je helpen je aandacht te richten op dat wat je wilt bereiken. De oefeningen zijn te downloaden op www.sportsimagery.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over sports imagery. Bekende sporters als Erben Wennemars en Mark Tuitert vertellen hoe zij visualisatie toepassen.