Dat Quick-Step een succesvol jaar kent is een understatement. Na een paar dagen van droogte zorgde Julian Alaphilippe eerder vandaag in de Tour of Britain voor de 59e zege van het seizoen, waarna Elia Viviani in de Vuelta a España de zegeteller op 60 zette. Peter Sagan finishte op toch wel ruime achterstand als tweede voor Giacomo Nizzolo. Danny van Poppel werd zesde.

Voorspelbare rit

Over het algemeen staat de Vuelta dagelijks garant voor spektakel, maar vandaag even niet. Het was de ideale etappe om een middagdutje te doen, een rondje te fietsen of om de heg te snoeien. Als je dan toch belangstelling had voor de koers, dan blijven de namen van Jesus Ezquerra (Burgos-BH) en Tiago Machado (Katusha-Alpecin) waarschijnlijk als enige hangen. Zij gingen op avontuur en reden de hele dag aan de leiding.

Op de enige hindernis van de dag, de Alto de Fermoselle van derde categorie, trok BORA-hansgrohe stevig door om Elia Viviani en de andere sprinters af te matten. Het betekende einde verhaal voor de vluchters, maar een nieuwe aanval van Diego Rubio. De Spanjaard reed even voor het peloton uit, maar werd snel teruggepakt. De sprintvoorbereiding kon (met veel lekke banden voor de klassementsmannen) beginnen.

Perfecte lead-out

Quick-Step nam het initiatief en zag Lukas Pöstlberger in de oplopende slotkilometer aanvallen. Michael Morkov haalde de Oostenrijker weer terug en zette Viviani perfect af. De Italiaans kampioen ging van ver aan en versloeg Peter Sagan toch wel gemakkelijk. Voor de 17e keer mocht Viviani dit jaar het zegegebaar maken. Giacomo Nizzolo werd derde, Van Poppel passeerde als zesde de meet.

Simon Yates blijft leider. Zijn voorsprong bedraagt slechts één seconde op Alejandro Valverde. Wilco Kelderman reed in de slotfase lek en kwam op de fiets van een ploeggenoot over de finish gereden. Het gebeurde in de laatste kilometer, waardoor hij geen tijdsverlies oploopt.

Uitslag 10e etappe Vuelta a España 2018

1. Elia Viviani (Quick-Step) 4:08:08 uur
2. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
3. Giacomo Nizzolo (Trek-Segafredo) ,,
4. Nelson Soto (Caja-Rural) ,,
5. Marc Sarreau (Groupama-FDJ) ,,
6. Danny van Poppel (LottoNL-Jumbo) ,,
7. Ivan Garcia (Bahrain-Merida) ,,
8. Jon Aberasturi (Euskadi) ,,
9. Simone Consonni (UAE Emirates) ,,
10. Matteo Trentin (Mitchelton-Scott) ,,

Uitslag en klassement