Niki Terpstra heeft de route van het Raisin Hope Cycling Event door Noord-Holland mede uitgetekend. De grote toertocht van het wielerevenement trekt grotendeels over de trainingsroutes van de Nederlands kampioen, die zijn hele wielerleven lang al traint in het fraaie waterlandschap. Samen met IJsclub Nova Zembla zorgt Niki ervoor dat de deelnemers op zaterdag 31 augustus een mooie toertocht krijgen voorgeschoteld.

Gewapend met een roze markeerstift ging Niki Terpstra enthousiast de gedetailleerde landkaart van zijn geliefde Noord-Holland te lijf. Vanaf de veerpont bij Spaarnwoude trok hij allereerst een lijntje richting zijn woonplaats Assendelft en de toeristische trekpleister De Zaanse Schans met zijn oud-Hollandse huisjes en talrijke molens langs het water van de Zaan. Daarna ging het omhoog door het werelderfgoed van de Beemsterpolder. Zaterdag 31 augustus is volgens hem een ideaal moment om door dit gebied te rijden. ,,In de zomer is het hier schitterend met al die kanalen en meertjes. Het stikt er dan ook van de bootjes. Vooral bij De Woude, waar ik heel vaak langs fiets. Dat wordt wel de Kalverstraat van de waterwegen genoemd’’, vertelde Niki, terwijl hij door tekende. Af en toe dacht hij even na over wat nu de mooiste weg is, maar al snel gleed de stift weer over het gladde papier. Onder Alkmaar door, langs de beroemde molen uit de verhalen van de Kameleon, door de omgeving van West- en Oost Graftdijk, langs het water bij Stierop en dan het fietspad op langs Krommenie om vervolgens met een boog om Assendelft terug te keren bij de pont bij Spaarnwoude. ,,Vooral dit laatste stuk rijd ik heel vaak. Is erg mooi en je kunt er lekker doorfietsen.’’

Niki is erg enthousiast over de mogelijkheden die zijn trainingsgebied bieden voor een mooie toertocht. Hij kent alle wegen en weggetjes in Noord-Holland, die hij al van jongs af aan afjakkert op zijn racefiets. Niki is van origine Beverwijker, maar heeft het merendeel van zijn leven vooral in Krommenie-Assendelft doorgebracht, waar hij nu samen met zijn vrouw Ramona, zoontje Luca en dochtertje Zoey in een Assendelftse nieuwbouwwijk is neergestreken. ,,Ik kan hier heerlijk trainen, maar ik rijd natuurlijk bijna altijd alleen. Ik weet dus niet of al mijn trainingsroutes geschikt zijn voor groepen tijdens een toertocht.’’

Zorgen daarover hoeft Niki zich niet te maken, want daarvoor krijgt de RHF deskundige hulp van de leden van IJsclub Nova Zembla uit Spaarndam, die ruime ervaring hebben met het uitzetten van toertochten voor fietsers in Noord-Holland. Met de suggesties van Nederlands beste eendagscoureur op dit moment zullen zij zonder twijfel de deelnemers aan het tweede Raisin Hope Cycling Event een fraaie route gaan voorschotelen.

Niki is officieel ambassadeur van de Raisin Hope Foundation Nederland, die zich door het organiseren van activiteiten in de fiets- en wielerwereld inzet voor slachtoffers van traumatisch hersenletsel. Zie voor meer informatie www.raisinhope.nl.