Dinsdag is Data Dag bij NUsport. Wekelijks verschijnt in deze rubriek een achtergrondartikel aan de hand van sportstatistieken. Deze keer nemen we de koersen die de toppers van de afgelopen Touredities reden in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk onder de loep.

Bijgelovige renners met ambities voor de gele trui moeten in juni deelnemen aan het Critérium du Dauphiné. Zoals alle Tourwinnaars in het tijdperk na Lance Armstrong deden, behalve in 2010 Andy Schleck. Door de schorsing van Alberto Contador schoof de Luxemburger in 2012 alsnog een plaatsje op.

In totaal reden liefst 27 van de 58 coureurs die sinds de Tour van 1999 in de top vijf belandden de Dauphiné, die dus niet voor niets ook wel de ‘mini-Tour’ wordt genoemd. De renners die later zijn gediskwalificeerd, bijvoorbeeld Armstrong en Bernhard Kohl, zijn buiten beschouwing gelaten.

De Ronde van Zwitserland werd slechts door twaalf ‘top vijf-rijders’ in de voorbereiding opgenomen, vooral door de gebroeders Schleck. Rond de millenniumwisseling was ook de Ronde van Catalonië nog populair als generale repetitie, maar deze koers is nu naar voren gehaald op de kalender.

Alleen de Giro d’Italia koersen in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk lijkt minder verstandig. Slechts zes renners die voor deze voorbereiding kozen eindigden sinds 1999 bij de eerste vijf in de Tour.

Cadel Evans, die dit seizoen voor deze weg koos, zal zich willen spiegelen aan Jan Ullrich en Ivan Basso. Zij eindigden in de Tour als tweede na een maand daarvoor de Giro te hebben voltooid.

Trend

Een trend van de laatste jaren is dat het Critérium du Dauphiné flink aan populariteit wint. De top vijf van de complete voorbije Tour de France gaf in juni acte de presente in de rittenkoers van een week.

De laatste renner die niet Schleck heette en na het rijden van de Ronde van Zwitserland in de top vijf van de Tour finishte, was Carlos Sastre in 2007. Dat beviel de klimmer kennelijk zo slecht dat hij in 2008 opteerde voor de Dauphiné. Een maand later liet hij zich in Parijs huldigen als Tourwinnaar.

Toch moet er misschien niet te veel waarde worden gehecht aan hoe de Tourfavorieten hun voorbereiding inrichten, hetgeen goed nieuws is voor Ronde van Zwitserland-deelnemer Bauke Mollema.

Andreas Klöden opteerde in 2006 bijvoorbeeld voor de Ronde van Beieren als enige noemenswaardige testcase in de aanloop naar een Tour die hij eigenlijk had moeten winnen als T-Mobile er niet voor had gekozen Oscar Pereiro een vrijgeleide te geven in een overgangsetappe.

Waar reden de ‘Top 5-Tourrenners sinds 1999’ in de aanloop naar de Tour?
(Graphic: Joost Geerts)

© NUsport