Lance Armstrong is door de lezers van NUsport.nl uitgeroepen tot de grootste Tourrenner in de geschiedenis.

De Amerikaan, nulvoudig Tourwinnaar, sleepte liefst 46 procent van de stemmen binnen in de verkiezing die werd georganiseerd naar aanleiding van de honderdste editie van de Tour die zaterdag 29 juni begint op Corsica.

Tussen 1999 en 2005 won Armstrong zeven keer de Ronde van Frankrijk, maar hij moest al zijn zeges in oktober 2012 inleveren nadat het Amerikaanse antidopingagentschap USADA in een lijvig rapport aantoonde dat hij de overwinningen dankte aan dopinggebruik. In januari volgde de bekentenis van de Texaan.

Op gepaste afstand eindigde Eddy Merckx (23,9 procent) als tweede in de verkiezing, voor Miguel Indurain (5,3 procent). Zowel de Belg als de Spanjaard pakte vijf keer de eindzege in de Tour.

Joop Zoetemelk werd door de bezoekers van NUsport.nl op het schild gehesen als de grootste Nederlandse Tourrenner.

Met 63,8 procent van de stemmen troefde de Tourwinnaar van 1980 overduidelijk Jan Janssen (8,7 procent) en Michael Boogerd (6,0 procent) af.

De volledige uitslag van de verkiezing van de grootste Tourrenner staat in NUsport magazine. Het nummer ligt nu in de winkels en is zowel online als op de iPad bestelbaar.

© NUsport