Marcel Kittel heeft de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano zaterdag de gele trui bezorgd. De Duitser troefde in aankomstplaats Bastia na een chaotische finale de Noor Alexander Kristoff en de Nederlander Danny van Poppel af.
Drie grote favorieten (Mark Cavendish, André Greipel en Peter Sagan) kwamen in een chaotische finale vlak voor de streep ten val en konden niet meesprinten voor de zege.
Ook favorieten voor de eindzege, waaronder Alberto Contador, kwamen op achterstand over de finish. Het is nog de vraag of dat weggestreept wordt. De valpartij vond plaats buiten de drie kilometer van de originele finish. In de volle finale werd de eindstreep echter tijdelijk verlegt waardoor de valpartij wel in de neutralisatie zou kunnen hebben plaatsgevonden.
De honderdste editie van de Ronde van Frankrijk werd zaterdag even na het middaguur op gang geschoten in Bastia. Vlekkeloos verliep de start niet. Chris Froome, rijdend met rugnummer één, kreeg al in de neutrale zone te kampen met materiaalpech terwijl wereldkampioen Philippe Gilbert meteen een lekke band had.
Boom
Lars Boom beleefde echter een droomstart. Hij had slechts enkele meters nodig om voor het eerst in de jubileumronde de aanval te kiezen. De renner van Belkin Pro Cycling sprong vrijwel vanuit het vertrek achter de Fransman Jerome Cousin aan en zag dat ook Vacansoleil-renner Juan-Antonio Flecha, samen met Cyril Lemoine en Juan Jose Lobato, mee kwam.
Het vijftal jaagde op Corsica op de eerste trui van de Tour. Na 46 kilometer werd op de top van de Cote de Sotta, een col van de vierde categorie, het enige punt van de dag in de strijd om het bergklassement vergeven.
Hoewel Boom te boek stond als de snelste sprinter in de groep en in het verleden bewezen heeft op dergelijke klimmetjes goed uit de voeten te kunnen, moest de Nederlander toch toezien hoe de Spanjaard Lobato er met de trui van doorging. In de opwaartse sprint zat Boom aan de verkeerde kant en liet hij de spurt in de laatste meters lopen.
Kibbelen
In de verder volledig vlakke etappe zou het leidende vijftal normaliter de rit rustig uitrijden onder controle van de grote sprintploegen Omega Pharma-QuickStep, Argos-Shimano en Lotto-Belisol. Boom en Flecha, voorheen ploeggenoten bij Rabobank, kregen het echter flink met elkaar aan de stok waardoor het peloton tegen de eigen zin in op 110 kilometer van de streep de koplopers opeens in het vizier kreeg.
Het gat, dat lange tijd groter dan drie minuten was, verdween als sneeuw voor de zon en bij een verschil van slechts vijftien tellen voelde het peloton zich genoodzaakt vol in de remmen te knijpen om een te vroege samensmelting te voorkomen. Vooraan was het daarop wederom Cousin die gas gaf waarna de overige vier vluchters weer aansloten. Boom en Flecha bleven echter voor het oog van de camera rustig verder kibbelen.
Bij de tussensprint, op zestig kilometer van de streep, besloten de twee de strijd met elkaar aan te gaan. Flecha sprong als eerste weg uit de groep, maar Boom was niet van plan hem de punten te gunnen. Vlak voor de streep haalde hij de Spanjaard in.
Bus
Daarachter was het Greipel die de generale repetitie voor de eindsprint won van Cavendish en Sagan. De Nederlandse Argos-Shimano-ploeg, met Kittel, liet zich niet zien bij de tussensprint. Op minder dan veertig kilometer van de streep werd de vlucht ongedaan gemaakt en begon de lange aanloop naar de finale.
De teambus van Orica GreenEdge zorgde meteen voor een hectische finale in de eerste etappe. De chauffeur was onder de finishboog klem komen te zitten en kreeg het voertuig niet meer van zijn plek. De streep werd daarom aanvankelijk drie kilometer eerder getrokken, maar op het laatste moment kon de bus toch nog weggehaald worden waardoor de originele finale op het laatste moment in ere hersteld werd.
Een lelijke valpartij haalde Sagan vervolgens uit de strijd. Op meer dan drie kilometer van de streep was hij betrokken bij een valpartij waarop hij op achterstand binnenkwam. Ook Johnny Hoogerland, eerder al, kwam ten val in de eerste etappe.
Lees alles over de Tour op NUsport© NUsport