83,4 kilometer per uur. Dat was de maximale snelheid van Laurens ten Dam gisteren in de tijdrit naar de Mont Saint Michel. Onze landgenoot is één van de profs die zijn gegevens openbaar maakt via internet. Natuurlijk heeft Ten Dam al heel wat KOM’s, voor de kenners: de King of the Mountain oftwel de snelste tijd op klimmetjes of andere secties.

Er zijn verschillende sites waarop renners uit de Tour de France te volgen zijn. Een populaire site of applicatie is Strava. Dit is een app waarmee je niet alleen via GPS je gereden route kunt archiveren, ook het opslaan van wattage-, hartslag en snelheidsgegevens is mogelijk. Ook via Trainingspeaks zijn enkele renners te volgen.

De hartslag Van ten Dam was bij de start rond 154 slagen per minuut, dit liet hij langzaam oplopen tot slagen van 172, 173. Dit hield hij vol tot enkele kilometers voor de finish om vervolgens voluit te gaan: hartslag 178. Ten Dam zegt zelf: ”Ik ben voluit gegaan. Ik kon niet harder. Voor het eerst in mijn leven rij ik harder dan 50 kilometer per uur en ik blijf de Nederlandse kampioen tijdrijden voor. Ik heb het goed gedaan”.

Enkele basisgegevens van Ten Dam zijn te volgen via Strava, wil je net iets meer van hem weten, dan moet je een profiel aanmaken. Dat is gratis. Ook Jérémy Roy en Marcus Burghardt zijn actief op Strava. De gegevens van Trainingpeaks zijn ook gratis te bekijken.