Chris Froome had na zijn winst op de Mont Ventoux zuurstof nodig. Hetzelfde overkwam kampioenen als Eddy Merckx en Stephen Roche. De Mont Ventoux is een monsterlijke berg. Lex Reurings en Willem Janssen Steenberg kunnen er over meepraten. Dit duo volgt alles wat met de Ventoux te maken heeft. Ze hebben een nieuwe editie uitgebracht van hun boek  ”De Kale Berg”.

In 2002 verscheen de eerste druk van dit boek. Inmiddels is het boek aan de tiende druk toe en is het in de loop van de jaren uitgebreid en geactualiseerd. ‘De Kale Berg’ is daarmee het ideale handboek geworden voor de Mont Ventoux. Behalve informatie over de berg in de Provence staan er trainingstips in en verhalen van ondermeer Wilfried de Jong, Nico Keuning en Bert Wagendorp.

Vooral leuk aan ‘De Kale Berg’ zijn de ervaringen van gewone fietsers. ”Mijn groet in het Engels beantwoordde hij in het Frans. We spraken elkaars taal niet, maar we glimlachten naar elkaar: fietserstaal. In gebaar van sympathie stak ik mijn hand uit, hij reageerde met een warme handdruk….een kilometer of zo reden we samen op”. Natuurlijk zijn er ook vele records op de Mont Ventoux gevestigd. Zo beklom Hervé Morel de Ventoux maarliefst 14 keer achter elkaar op 18 en 19 oktober 2007. De snelste tijd is in handen van Iban Mayo: 55 minuten en 51 seconden.

De Kale Berg, Lex Reurings en Willem Janssen Steenberg, ISBN: 9789400400979, € 19,90