Een dag na zijn overtuigende overwinning op de Mont Ventoux was er één woord dat de persconferentie van geletruidrager Chris Froome domineerde: doping. “Ik baal ervan dat we het hier de hele tijd over moeten hebben.”

Door Anne Joldersma

“Ik vind het best verdrietig dat we hier een dag na de grootste overwinning in mijn carrière hier met zijn allen zitten om over doping te praten”, verklaarde Froome tijdens de persconferentie van Team Sky. De leider in het algemeen klassement was daarbij zichtbaar aangeslagen.

“Zowel ik als mijn team heeft keihard gewerkt om dit te kunnen bereiken en wat gebeurt er? Ik word in principe hier beschuldigd van dopinggebruik.”

Op een enkele vraag na moest de Brit maandagochtend vrijwel de gehele tijd zijn visie over de misstanden in het wielrennen geven en zowel hij als zijn ploegbaas Dave Brailsford, die hem flankeerde, had er naar eigen zeggen genoeg van steeds dezelfde vragen te krijgen voorgelegd.

“Maar goed, ik kan alleen maar open en eerlijk zijn”, verklaarde Froome. “Ik weet dat ik extreem hard gewerkt heb om dit te bereiken. Waar ik nu sta is een product van mijn eigen overtuiging en het feit dat ik een geweldig team achter me heb staan. En eerlijk gezegd weet ik niet goed hoe ik mijzelf moet verdedigen tegen al die aantijgingen.”

Armstrong

Vlak na zijn winst op de Ventoux werd Froome gevraagd naar Lance Armstrong. De renner van Team Sky was eerlijk en noemde de vergelijking met de Texaan als een compliment. In de (Franse) pers werd echter geschreven dat hij het een ‘eer’ vond.

“Ik geloof niet dat ik de term ‘honour’ heb gebruikt”, aldus Froome daarover. “Los van het feit dat Armstrong op dezelfde bergen heeft gewonnen: hij speelde vals, ik niet.”

De drager van het geel kon kort nog even terugblikken op zijn overwinning op de Ventoux. “Er ging op het laatst van alles door mijn hoofd. Ik dacht aan de vorige kampioenen op deze historische klim. Weet je, wat de Champs-Élysées voor sprinters is, is de Ventoux voor klassementsrenners.”

Lees alles over de Tour de France op onze special

© NUsport/Anne Joldersma