Peter Winnen won twee keer de bergetappe met aankomst in l’Alpe d’Huez, donderdag weer op het programma in de Tour de France.

Door Nando Boers

Dertig jaar geleden won Winnen voor de tweede keer. Hij beschreef zijn ervaringen in het boek Van Santander tot Santander en een paar jaar geleden maakte Andere Tijden Sport een documentaire over de zeges.

Winnen, die de Tour de France volgt vanaf de bank thuis in Venray, bekijkt de rit niet met een bijzonder gevoel, vertelt hij. “Het is voor mij gewoon een normale bergrit”, zegt Winnen, columnist voor NRC Handelsblad.

“Maar de identificatie is vrij gemakkelijk. Het gevoel ‘in de Tour’ te zitten, bedoel ik daarmee. Ik weet hoe de derde week voelt. Schitterend hoe dat op het tandvlees gaat. Nu wel fijn dat ik op de bank zit overigens, hahaha. Die derde week is een ramp.”

Of hij er ooit genoeg van krijgt, dat mensen hem aan die zege herinneren? “Ik vind het eigenlijk wel prima”, zegt Winnen lachend. “Hoe langer geleden het is, hoe verbazingwekkender ik het vind dat ik daartoe in staat ben geweest.”

“Best komisch, want die bergritten van toen waren me aanslagen, zeg. Jeemineetje. Dat ík dat heb gedaan, hahaha.”

Onheilspellend

Hij herinnert zich die diepe vermoeidheid van week drie. “Zo ontzettend moe”, zegt Winnen. “Op het misselijkmakende af. Op de fiets ging het nog wel, maar die verplaatsingen in de auto, die heb ik zó vervloekt.”

Wat hij vindt van de twee beklimmingen van donderdag en de daarmee samenhangende afdaling van de Col de Sarenne? Winnen: “Ik heb net opgevangen dat ze de eerste klim en de afdaling schrappen vanwege de verwachte regen.” (De organisatie besloot woensdagavond toch het parcours intact te laten, red.)

“Hoe het verder zal gaan, zal afhangen van hoeveel publiek er zal staan. Ik kan me nog die klimtijdrit herinneren, waarin Armstrong zo fel werd bejegend. Ik vond dat onheilspellend, grimmig.”

“En verder is er volgens mij niets meer aan het verhaal over die zege toe te voegen”, grinnikt Winnen als we vragen of er nog íets is wat hij in al die jaren heeft achtergehouden. “Alles is wel zo’n beetje gezegd en geschreven.”

© NUsport/Nando Boers