Een Italiaanse racer rond 1000 euro? Je moet even zoeken, maar je vindt ze wel. Zo heeft Bianchi her en der nog leuke Via Nirone’s met Tiagra en 105 staan (onder andere bij Banierhuis in Utrecht) en Wilier heeft een Montegrappa van nog geen 950 euro (Italworks). Maar we zijn gaan shoppen bij Salden in Limbricht. Deze heeft de Serniga in het assortiment.

Materiaal is oversized aluminium, een alu/carbon voorvork en interne kabelloop, BSA-bracket en het frame is voorbereid op Di2. De framebuizen zijn oversized en geovaliseerd, de zadelpen is een 27,2 millimeter model. Verder eigenlijk geen poespas: alles wat je nodig hebt voor een prima opstapper.

Het frame weegt inclusief voorvork iets meer dan 2 kilo. Los kost het 399 euro. Ons model komt aan 1149 euro. Dan heb je wel een complete 11-speed 105 5800-groep, degelijke Deda-componenten en een DT Swiss P1800-wielset. De geometrie is standaard race: een wielbasis van nog geen meter, 555×555 en hoeken van 73 graden. Geen performance racer of supersnelle bochtenknaller, maar een klassieke racefiets. Daar draagt ook de goed doordachte afmontage aan bij. Vooral de DT Swiss-wielen zijn een aanrader voor de beginnende fietser. Ze zijn wel een slagje minder high end dan de veelgebruikte P1600-set (zwaarder en een simpelere naaf), de kwaliteit en de betrouwbaarheid is een dikke plus. En je mag tot 120 kilo wegen.

De Serniga zelf komt op 8,60 kilo. Het is geen flitsende racer, maar dat is ook niet de insteek van deze Carrera. Hij is er vooral voor de beginner die graag Italiaans rijdt.

De markt

Salden is de enige leverancier van Carrera. Het bouwt de frames zelf op; bij deze Serniga heb je de keuze uit diverse onderdelengroepen. Via de vernieuwde website kun je meteen zien of een bepaald framemaat (er zijn er trouwens slechts vier) beschikbaar is. Er is geen vaste voorraad opgebouwde fietsen; zaken als de lengte van de stuurpen en overbrenging kun je zelf kiezen. In het hoogseizoen heb je je fiets binnen vier dagen, in de winter in twee dagen. De opbouw gebeurt in een dependance. Je kunt alles online bestellen, maar het is toch beter om een afspraak te maken om de fiets af te laten stellen en op te halen. Iets wat bij elke fiets aan te raden is!

Meer info: salden.nl