Igor Marakov, de voorzitter van de Russische wielerfederatie, zal ‘alle legale middelen’ inzetten om ervoor te zorgen dat de reglementen aangaande de nominatieprocedure bij de verkiezing van een UCI-voorzitter niet aangepast worden.

De Rus reageert in een uitgelekte brief woedend op het voorstel van de Maleisische en Aziatische wielerbond dat het mogelijk moet maken dat twee landen gezamenlijk een voorzitterskandidaat kunnen voordragen.

Marakov ziet daar de hand in van huidig voorzitter Pat McQuaid, die niet door zijn eigen federatie – Ierland – zal worden voorgedragen voor een nieuwe termijn.

“Als we doorgaan met dit onwettige proces, zal ik alles eraan doen wat mogelijk is om beslissingen terug te draaien”, aldus de Rus. “De enige persoon die hier voordeel uit haalt is McQuaid.”

“Het verbijstert me ook dat het management van de UCI niet op de hoogte is gesteld van dit voorstel. Ik ben in elk geval tegen alles wat indruist tegen onze eigen reglementen. Een individu trekt nu profijt ten koste van de hele wielergemeenschap.”

Marakov is niet de eerste topbestuurder in het wielrennen die niets begrijpt van de mogelijke regelwijziging. Ook kandidaat-UCI-voorzitter Brian Cookson, de Amerikaanse federatievoorzitter Steve Johnson en Garmin Sharp-teammanager Jonathan Vaughters vinden het verkeerd dat ’tijdens de wedstrijd de spelregels worden veranderd’.

27 september

Over de nieuwe regel wordt gestemd vlak voordat de daadwerkelijke voorzittersverkiezingen op 27 september worden gehouden. Als ze wordt aangenomen gaat ze met terugwerkende kracht in.

McQuaid lag in de nasleep van de zaak-Armstrong onder vuur omdat de UCI te laks zou zijn geweest in de strijd tegen doping.

© NUsport