Michael Boogerd heeft tijdens zijn jarenlange dopinggebruik nooit gedacht dat hij – in zijn eigen woorden – een vieze, vuile, smerige etter was.

“Ik was geen Riccardo Ricco die cowboy was, geen Lance Armstrong die mensen omgekocht heeft. Dat zijn ander soort mensen”, vertelt de oud-renner ruim vijf maanden na zijn dopingbekentenis in Helden Magazine.

“Grischa Niermann was echt een goede gast, daar zat geen kwaad in. Maar ook hij heeft gebruikt om te overleven. Ik zal het nooit over mijn hart kunnen verkrijgen om tegen een renner te zeggen: ‘Jij hebt tien jaar lang gelogen, vieze, vuile leugenaar.’ Er zijn wel degelijk nuances.”

“Probeer je voor te stellen hoe het zou zijn om in mijn situatie te zitten”, vervolgt Boogerd. “Waarom zou je bekennen? Word je daar beter van? Ik weet zeker dat negen van de tien mensen hetzelfde zouden hebben gedaan als ze in mijn tijd wielrenner waren geworden. Anders zou ik wel een heel slecht mens zijn. En dat ben ik niet.”

Thomas Dekker

In het interview gaat de voormalige kopman van Rabobank ook in op de aanloop naar zijn bekentenis. Een aantal oud-collega’s, onder wie Michael Rasmussen en Thomas Dekker, heeft gepraat over Boogerd.

“Dat is wel wrang. Je rijdt je longen uit je lijf voor ze en ze verraden je gewoon. Dat doet zeer. Thomas heeft het flink te verduren gehad. Gepakt, twee jaar aan de kant gestaan, weer mogen fietsen en dan door de dopingautoriteit wéér door de mangel gehaald; dat ze hem misschien levenslang gingen schorsen, tenzij hij iets over mij vertelde.”

“Dat mag volgens mij niet, maar het zijn technieken die ze gebruiken. Als je iemand anders erbij lapte, krijg jij strafvermindering, werd jij beloond. Ik heb voor die eer bedankt.”

Lees het volledige interview met Michael Boogerd in de nieuwe Helden die vanaf donderdag in de winkel ligt.

© NUsport