De Zwitserse wielerbond heeft besloten om Pat McQuaid niet voor te dragen voor een derde termijn als voorzitter van de UCI.

Dat maakt de federatie woensdagochtend bekend in een statement op de website.

McQuaid zocht zijn heil in het land waar hij woont nadat de wielerbond van zijn geboorteland Ierland weigerde om hem te nomineren voor de verkiezing die komende maand wordt gehouden in september.

“We trekken onze nominatie in”, aldus de Zwitserse wielerbond. “Het tribunaal dat zich hier donderdag over zou uitspreken is ontbonden.”

McQuaid probeerde dinsdag nog de geruchten die hierover de ronde deden te ontzenuwen. “Bullshit dit. Ik weet alleen dat er donderdag een tribunaal is omdat enkele leden van de Zwitserse federatie het er niet mee eens zijn.”

Nu de Zwitserse wielerbond de handen aftrekt van McQuaid is de kans dat hij wordt herkozen flink geslonken.

Motie

De Ier moet nu hopen dat er een motie om het kandidaatstellingsproces te veranderen wordt goedgekeurd. De Maleisische wielerbond en de Aziatische wielerbond hebben een regelwijziging voorgesteld waardoor twee landen gezamenlijk een presidentskandidaat kunnen voordragen.

Als de nieuwe regels ingaan, kan McQuaid rekenen op de steun van Marokko en Thailand.

Volgens Brian Cookson, die McQuaid wil opvolgen als UCI-preses, bevindt de Ier zich na de beslissing van de Zwitserse federatie in een heel moeilijke positie.

“Ik maak me nog steeds zorgen over zijn andere ‘nominaties’. Maar dat zal voor meer mensen gelden in de wielerwereld.”

McQuaid lag in de nasleep van de zaak-Armstrong onder vuur omdat de UCI te laks zou zijn geweest in de strijd tegen doping.

© NUsport