Een alarmsignaal horen vlak voordat je de man met de hamer tegenkomt. Dat moet mogelijk zijn met nieuwe biosensoren die de verzuring meten via het zeet. Een studie over de werking van de apparaatjes is gepubliceerd in het blad Analytical Chemistry.

Nu zijn lactaatmetingen voor sporters alleen nog mogelijk via een bloedtest. Het grote voordeel van een lactaatmeting via het zweet is volgens hoofd onderzoeker Joseph Wang dat het resultaat meteen bekend is en tijdens het sporten kan worden uitgevoerd. Bij bloedtesten kan dat niet. Er is sprake van verzuring wanneer het lichaam meer lactaat produceert dan het kan afbreken. Bij teveel verzuring kan het lichaam niet langer optimaal presteren.

De onderzoekers omschrijven de sensor in Humankinetics als een tijdelijke tattoo. Hij wordt op het lichaam geplakt en  zou de bewegingsvrijheid niet beperken. De sensor is getest op 10 vrijwilligers, en zou accurate gegevens over het lactaatniveau in het lichaam hebben gegeven. Er is volgens de wetenschappers wel meer onderzoek nodig om beter inzicht te krijgen in de samenhang van het lactaat niveau in het zweet en de sportprestatie.