Shimano heeft een nieuw topmodel mountainbikeschoen: de XC90. Dit model vervangt de M315. De zool van de schoen zou stijver zijn dan zijn voorganger. Ook zou de schoen zo zijn ontworpen dat er tijdens het trappen minder krachtverlies optreedt.

Shimano noemt het de Dynalast technologie, de technologie die krachtverlies tijdens het trappen zou beperken. Krachtverlies treedt met name op als de hoek van de cranck tussen de 200 en 360 graden is. Shimano beweerde tijdens de introductie van hun systeem dat  ze meer dan 50 procent minder krachtverlies weten te realiseren dan bij de schoenen van andere merken.

De nieuwe Shimano XC90 schoenen zijn ontwikkeld in samenwerking met  cross-country rijders als Eva Lechner, Maja Wloszczowska, Katarina Nash en Fabian Giger. Het voorste deel van de zool is voorzien van  spikes en noppen die volgens Shimano de grip maximaliseren. De buitenzool is voorzien van modder afvoerende groeven.

De teen spikes kunnen worden verwisseld al naar gelang de omstandigheden. Er zijn spikes voor modder, rots of zandparcoursen. Een paar SH-XC90 schoenen weegt 627 gram (maat 40) en is volgens Shimano het best te combineren met het PD-M980 pedaal.