Tweederde van de wielrennende mannen en vrouwen verkiest ’s ochtends het vroeg opstaan om te gaan fietsen, boven het hebben van seks met hun partner. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd rond de fietsbeurs Bike MOTION Benelux. De organisatie voelde 850 fietsers aan de tand.
Nog een prikkelend gegeven: bijna de helft (45%) van de mannen heeft liever een maand geen seks dan een maand niet te kunnen fietsen. Bij de vrouwen is dat zelfs 60%.

Top 3
De Top 3 redenen om te fietsen, mannen en vrouwen opgeteld, zijn gezondheid en fitheid, plezier en ontspanning en lekker bezig zijn in de buitenlucht. Op de vierde plaats staat prestatie- en competitiedrang, voor een kwart van de mannen de primaire reden om op het racezadel te springen en voor slechts 12% van de vrouwen. Het plezier van het fietsen krijgt een extra boost als mannen een vrouwelijke sportieve fietser in de smiezen krijgen. Zes van de tien geeft toe daar best een beetje opgewonden van te raken. Er wordt wat afgesjanst op het fietspad. De vrouwen doen nauwelijks onder voor de mannen want zeker de helft kan het uitzicht op mannelijke sportief vlees erg waarderen.  Een derde van de mannen geeft ruiterlijk toe soms jaloers te zijn op de spieren van andere sportieve fietsers en bij de vrouwen is dat zelfs meer dan de helft (55%).

Gesoigneerd uiterlijk
De mannelijke ijdeltuiterij komt op meer vlakken tot uiting. Zo hechten zij meer belang aan een gesoigneerd uiterlijk dan vrouwen en maken hun fiets vaker schoon. Vooral mannen (81%) maar ook driekwart van de vrouwen ziet er graag tip top uit en stemt de kleuren van de helm en de verdere outfit nauwkeurig af op die van de fiets. Het mannelijke huishouden ziet er heel wat minder gesoigneerd uit: liefst 62% van de heren beaamt de stelling ’ik maak vaker mijn fiets schoon, dan dat ik schoonmaak in het huishouden’. Zelfs 41% van de vrouwen is het daarmee eens! Fietsen met een schoon rijwiel blijkt negen van de tien mannen ‘een beter gevoel’ te geven. Ondanks dat vrouwen de fiets minder vaak in het sop zetten zijn bijna evenveel (85%) het daar wel mee eens. De mannen prefereren overigens zwart als hoofdkleur van de sportieve fiets met als tweede keus wit. Bij de vrouwen is dat precies andersom.

Ergernissen
Maar ook genoeg ergernissen onder sportief fietsend Nederland. In de gezamenlijke Top 5 staat het weggooien van afval op nummer 1. Gevolgd door a-sociaal weggedrag van automobilisten, a-sociaal gedrag van andere sportieve fietsers, slechte infrastructuur en agressie bij automobilisten. De ergernis die het snelst zou moeten worden aangepakt is de verbetering van de infrastructuur, zoals slechte fietspaden en scheuren in de weg. Overigens prijkt bij de vrouwen als grootste irritatie op nummer 1 het a-sociale weggedrag van automobilisten. Voor de mannen is dat het weggooien van afval, wat bij vrouwen op 2 staat. Vrouwen en mannen zijn het unaniem eens over de 3e plaats: het a-sociale gedrag van andere sportieve fietsers.