Lance Armstrong blijft een populair onderwerp voor schrijvers van boeken en filmmakers. Over de Amerikaan zijn momenteel twee speelfilms in productie en een documentaire over Armstrong ging op het filmfestival van Venetië in première. Ook verschijnen er nogal wat boeken over de gevallen sportheld. Raddraaiers is er daar één van. In dit boek onthullen Wall Street Journal-journalisten Reed Albergotti en Vanessa O’Connell hoe Armstrong en zijn team stap voor stap een internationale organisatie optuigden van ploegleiders, renners, artsen, wetenschappers en spionnen.

Aan de hand van interviews met alle hoofdrolspelers, van materiaalman tot dopingofficial, laten ze zien hoe blinde competitiedrift het gebruik van doping dagelijkse kost maakte en leidde tot een grote samenzwering. ‘Terwijl de chauffeur deed alsof hij de motor van de teambus repareerde, deelden de teamdokters zakken met bloed uit. Er stonden codenamen op die de renners voor zichzelf hadden gekozen. Sommigen gebruikten de naam van hun huisdier, anderen gebruikten een bijnaam. Floyd Landis gebruikte als enige zijn eigen naam. Hij was te bang dat hij het bloed van een teamgenoot zou krijgen toegediend, een vergissing die hem het leven kon kosten.’

Lance Armstrong won zeven keer deTour de France. Hij is een ex-kankerpatiënt die een internationaal symbool van veerkracht en moed werd. Maar in januari 2013 stortte het luchtkasteel in elkaar. Armstrong bekende dopinggebruik en beschreef zijn ‘mythische, perfecte verhaal’ aan Oprah Winfrey als ‘een grote leugen’.

Reed Albergotti en Vanessa O’Connell van de Wall Street Journal hadden een internationale scoop toen Floyd Landis, voormalig ploeggenoot van Lance Armstrong, hen dopinggebruik bekende en Armstrong er openlijk van beschuldigde. Dit interview was het begin van het dopingschandaal, de neergang van de US Postalploeg en de ontluistering van Lance Armstrong. Drie jaar lang interviewden zij iedereen, elke ploegleider, elke arts die erbij betrokken was, inclusief Lance Armstrong zelf.

Raddraaiers telt 464 bladzijden en kost € 24,95. ISBN 978 90 450 2476 9