Intensief sporten lijkt goed te zijn voor de gezondheid. Franse wielrenners die de Tour de France hebben gereden blijken gemiddeld zes jaar ouder te worden dan het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Franse cardioloog Xavier Jouven vorige maand presenteerde.

Jarenlang topsport bedrijven werd tot voor kort als ongezond gezien. Joop Zoetemelk zei ooit: ”De Tour kost je een jaar van je leven”. Hij kan die uitspraak dus maar beter herroepen. Jouven deed zijn onderzoek onder 786 Franse wielrenners die na de Tweede Wereldoorlog minstens één keer hebben deelgenomen aan de Tour de France. Op 1 september 2012 bleek iets meer dan een kwart van deze groep inmiddels te zijn overleden. Dit sterftecijfers is volgens Jouven 41 procent lager dan het landelijk gemiddelde.

De Franse professor plaatst wel een kanttekening bij zijn onderzoek. Tourrenners overlijden volgens de statistieken minder vaak aan hart- en vaatziekten. Volgens Jouven komt dat doordat sporters regelmatig medisch worden gekeurd. Mensen met een erfelijke hartafwijking worden automatisch afgekeurd voor topsport.