Je zou het niet zeggen, maar oktober is alweer halverwege. Buiten schijnt (in Nederland) het zonnetje volop en de crossfietsen zijn al uit het vet gehaald. Voordat we maandenlang van een strijd tussen MvdP en WvA mogen genieten, is het nog even tijd om naar mannen als Alejandro Valverde, Vincenzo Nibali en Thibaut Pinot te kijken. Wie wint zaterdag de laatste klassieker van het jaar, de Ronde van Lombardije? Wij blikken vooruit.

Parcours

Il Lombardia is alweer toe aan haar 112e editie. In 1905 werd de allereerste Ronde van Lombardije georganiseerd, toen nog onder de naam Milaan-Milaan. Dit jaar start de WorldTour-koers in Bergamo en finisht het in Como, net zoals de voorgaande jaren. Het parcours is dan ook nagenoeg gelijk aan dat van 2017. Over een afstand van 241 kilometer moeten er liefst 4000 hoogtemeters overwonnen worden.

Ronde van Lombardije 2018

De klassieker begint nog ‘rustig’ met een aanloopstrook van bijna vijftig kilometer richting de eerste hindernis van de dag (de Colle Gallo), maar daarna gaat het op en af. Na de Colle Brianza krijgen de renners heel even de tijd om op adem te komen voor het loodzware sluitstuk. Met iets meer dan zestig kilometer te rijden krijgt het peloton de beruchte Madonna del Ghisallo (8,6 km à 6,2%) en de Muro di Sormano (1,9 km à 15,8%) voorgeschoteld. Vanaf de top van de Sormano is het nog vijftig kilometer naar de finish in Como.

Langs het Comomeer wordt er naar de laatste hindernis in Civiglio gereden. Na de 4,2 kilometer lange klim met gemiddeld stijgingspercentage van 9,7% en uitschieters van 14% is er nog maar veertien kilometer af te leggen. Alleen de Monte Olimpino (1,7 km à 5,7%) in Como is dan nog een mogelijkheid om heuvelop het verschil te maken. Daarna gaat het drie kilometer in dalende lijn naar de finishstreep, waar tussen 16:35 en 17:19 uur de renners worden verwacht.

Start: 10:35 uur
Finish: 16:35 – 17:19 uur

Vorig jaar

In de afdaling van de Sormano kwam Laurens De Plus verschrikkelijk ten val. Hij mistte een bocht en kukelde zo het ravijn in. Gelukkig viel de schade bij de Belg – die volgend jaar koerst voor LottoNL-Jumbo – mee. Op de klim naar Civiglio sprong Vincenzo Nibali naar de leider Thibaut Pinot toe en liet hij hem in de afdaling achter. Met een voorsprong van een halve minuut kwam de Haai van Messina als eerste in Como aan en mocht hij het zegegebaar maken. Pinot werd in de slotfase nog gegrepen door de achtervolgers, waardoor Julian Alaphilippe als tweede eindigde en Gianni Moscon het podium completeerde.

Vincenzo Nibali 2018

Voor Nibali was het na winst in 2015 zijn tweede overwinning in de Ronde van Lombardije. Dit jaar schreef de 33-jarige Italiaan voor de eerste keer in zijn imposante carrière Milaan-San Remo op zijn naam, waardoor hij twee van de vijf monumenten heeft gewonnen.

Laatste 10 winnaars:
2008: Damiano Cunego
2009: Philippe Gilbert
2010: Philippe Gilbert
2011: Oliver Zaugg
2012: Joaquim Rodriguez
2013: Joaquim Rodriguez
2014: Daniel Martin
2015: Vincenzo Nibali
2016: Esteban Chaves
2017: Vincenzo Nibali

Favorieten

Achter de naam van Nibali staat dit jaar een groot vraagteken. In 2017 liet hij in de Italiaanse semi-klassiekers voorafgaand aan de Ronde van Lombardije al zien dat hij in topvorm verkeerde, maar door een val in de Tour (gebroken ruggenwervel) is hij nog niet helemaal op zijn oude niveau. Logisch natuurlijk, maar toch zal Nibali tot op het bot gemotiveerd zijn om voor de derde keer in Como te winnen. De tegenstand is echter niet van de lucht. Wereldkampioen Alejandro Valverde staat met de regenboogtrui om zijn schouders aan het vertrek en liet de afgelopen dagen (of beter gezegd: maanden) zien dat hij een man is om rekening mee te houden. Dat geldt ook voor Thibaut Pinot, die woensdag Milaan-Turijn won door Miguel Angel Lopez en Valverde voor te blijven. Lopez maakte wel de sterkste indruk en was zonder val misschien wel de winnaar geworden, maar ‘als’ bestaat niet.. De Colombiaan ontbreekt op de voorlopige startlijst, maar doet waarschijnlijk wel gewoon mee. Op basis van voorgaande wedstrijden is Pinot misschien wel de topfavoriet.

Thibaut Pinot, Milaan-Turijn 2018

Miguel Angel Lopez en David Gaudu vallen, Thibaut Pinot profiteert.

Nibali wordt bijgestaan door o.a. de gebroeders Izagirre, Matej Mohoric, Franco Pellizotti en Domenico Pozzovivo. Het Groupama-FDJ van Pinot beschikt over David Gaudu, die woensdag beresterk was en ongetwijfeld zaterdag ook een belangrijke rol gaat vervullen voor zijn kopman. Valverde kan steun verwachten van Mikel Landa, al reed de Spanjaard sinds zijn zware val in de Clasica San Sebastian geen enkele wedstrijd uit en zal het vooral bij mentale steun blijven. Romain Bardet en Rigoberto Uran (deelt het kopmanschap met Mike Woods) zijn de andere twee grote kanshebbers.

Outsiders zijn er ook genoeg. LottoNL-Jumbo stuurt Primoz Roglic en de herstelde Robert Gesink naar Italië en gaat voor alweer de 33e overwinning van het seizoen. Bauke Mollema voert de troepen van Trek-Segafredo aan en beschikt na zijn overwinning in de GP Bruno Beghelli over genoeg vertrouwen. Sam Oomen wordt door Sunweb naar voren geschoven als kopman en krijgt gezelschap van onder anderen Wilco Kelderman en Michael Matthews. Egan Bernal, Gianni Moscon (Sky), Dylan Teuns (BMC) en Adam Yates (Mitchelton-Scott) behoren ook tot de kanshebbers. Kortom: de lijst met potentiële winnaars is enorm, het gaat een heerlijke zaterdagmiddag worden.

Sam Oomen 2018

Sterren volgens Fiets.nl:

**** Thibaut Pinot
*** Alejandro Valverde, Miguel Angel Lopez
** Rigoberto Uran, Romain Bardet, Vincenzo Nibali
* Primoz Roglic, Mike Woods, Gianni Moscon, Bauke Mollema, Egan Bernal, Adam Yates, Dylan Teuns

TV
De Ronde van Lombardije is exclusief op Eurosport te zien. Vanaf 14:30 uur doen ze live verslag.