‘The Armstrong Lie’ is eind deze maand te zien op het Amsterdamse documentaire festival IDFA. De documentaire over Lance Armstrong draait in totaal drie keer in de bioscoop.

In 2008 begon regisseur Alex Gibney Lance Armstrongs comebackpoging in de Tour de France van 2009 te filmen. “Zonder die comeback zaten we hier nu niet,” zei Armstrong begin dit jaar in het televisie-interview met Oprah Winfrey. In dit gesprek gaf hij voor het eerst zijn systematische dopinggebruik toe. De documentaire toont hoe dwingend de charismatische Armstrong jarenlang iedereen in het gareel dwong en, waar nodig, aanviel. “Je bent de stoel niet waard waarop je zit”, snauwt hij in 2009 tegen Paul Kimmage, een onderzoeksjournalist die zijn dopinggebruik vasthoudend onderzocht.

Gibney onthult dat dopingarts Michele Ferrari , ook toen hun contact officieel was beëindigd, Armstrong ‘advies’ bleef geven, en toont hoe een tourbus, zogenaamd met motorpech, midden in het Tour-publiek stopt om het Armstrong-team een bloedtransfusie toe te dienen.

 

Data:

21 november 12:15, Munt 11

24 november 10:00, Tuschinski 1

30 november 20:30, Munt 11