Je wilt even snel een nieuw tubeless bandje monteren. Maar na een tijdje volle bak pompen krijg je de band nog steeds niet opgepompt. Gefrustreerd ga je dan toch maar naar de fietsenmaker om diens compressor te gebruiken. Maar zo gek is dit niet, want de meeste pompen hebben niet het volume om een tubeless band op de velg te laten schieten. Gelukkig zijn er boosterpompen, die het mogelijk maken om thuis makkelijk je tubeless band te monteren.

Een boosterpomp heeft een aparte tank die je kunt oppompen tot meer dan 10 bar. Door een simpele draai aan de hendel laat je alle druk in één keer los in de band. Hierdoor schiet de band, als het goed is, gelijk op de velg. Ik testte vier verschillende boosterpompen en twee losse tanks. Beschik je al over een goede pomp, dan zijn losse tanks een prima oplossing. Ben je toe aan een nieuwe pomp? Koop dan een complete pomp. Een stuk voordeliger dan een compressor en hij neemt veel minder plaats na gebruik. De pompen werden getest op gebruiksgemak en hoe snel de pomp druk opbouwt. Na veel praktijktesten heb ik in ieder geval geen enkel wiel meer met een binnenband erin.

Topeak JoeBlow booster

De JoeBlow heeft de langste. De langste slang welteverstaan. Handig als de fiets omhoog hangt. Om de pomp aan te sluiten heeft hij een smarthead. Deze is zowel voor Presta- als Schrader-ventielen. Mocht het rubbertje na verloop van tijd aan vervanging toe zijn, dan is dit makkelijk te vervangen. Leuk doordacht extraatje van de pomp dat het laatste stukje slag van de pomp gedempt is door een veer binnenin. Hierdoor heb je geen irritante tik als de pomp volledig is ingedrukt. Vooral leuk voor de onderburen. Een groot analoog display laat duidelijk de druk zien. De grote draaiknop die de opgebouwde lucht loslaat gaat nogal stroef, maar werkt prima. Ondanks dat de JoeBlow de grootste en de zwaarste pomp is bouwt hij langzaam druk op.

Gebruiksgemak: 6
Snelheid druk opbouwen: 7
Prijs/kwaliteit: 6
Maximale druk: 11 bar
Gewicht: 3,5 kg
Prijs: 149.95
Website: www.topeak.com
+ lange slang
+ smarthead
– groot
– stroeve draaiknop

Bontrager Flash Charger

Bij Bontrager waren ze de eerste om een boosterpomp te maken. Gelijk een schot in de roos. Ook deze is voorzien van een universele kop voor zowel Presta- als Schrader-ventielen. De maximale druk is net als bij de meeste concurrenten 11 bar, wat zelfs genoeg is voor een brede mountainbikeband. Om druk op te bouwen heeft hij niet veel slagen nodig. De hendel werkt zeer soepel en valt goed op in het Trek-rood. Het display is wel wat aan de kleine kant. Van de vier geteste pompen is de Flash Charger de goedkoopste van allemaal.

Gebruiksgemak: 8
Snelheid druk opbouwen: 8
Prijs/kwaliteit: 8
Maximale druk: 11 bar
Gewicht: 2,8 kg
Prijs: 129,99
Website: www.trekbikes.com/bontrager
+ prijs
+ hendel
+ gebruik
– klein display

Lezyne Pressure Over Drive

Bij Lezyne kiezen ze voor een draaiaansluiting. Dit geeft net iets meer vertrouwen dat er geen lucht ontsnapt en dat de pomp goed is aangesloten. Nadeel ervan is dat je de aansluiting moet losdraaien als je wilt wisselen tussen Presta en Schrader. Aan de achterkant van de kop zit een tool om het ventiel los te draaien. Erg handig. De slang is sterk en duurzaam door het gebruik van nylon. Als kleinste en lichtste pomp is hij de langzaamste om druk op te bouwen, maar als kleinste kan hij wel de meeste druk aan. De tank kan maar liefst 15 bar aan, wat meer dan genoeg is voor elke band. Met je voet haal je de hendel over om de 15 bar los te laten in je band. Nu zijn je handen vrij om het wiel vast te houden. Qua design is deze pomp het fraaist, mede door het prachtige houten handvat.

Gebruiksgemak: 8
Snelheid druk opbouwen: 6
Prijs/kwaliteit: 8
Maximale druk: 15 bar
Gewicht: 2,5 kg
Prijs: 139,95
Website: www.lezyne.com
+ maximale druk
+ houten handvat
+ ventiel tool
– langzaam druk opbouwen

Crankbrothers Klic vloerpomp digital + Burst Tank

Klik-klak-pomp. Zo gaat dat met de Klic-pomp van Crankbrothers. De slang en de digitale meter zitten netjes in de buis van de pomp opgeborgen. Haal de slang tevoorschijn en met behulp van een magneet vast aan je pomp. De druk bouwt hij erg snel op. De tank is los te klikken van de pomp, dus prima te gebruiken als gewone pomp. Bij Crankbrothers kiezen ze net als Lezyne voor een draaisysteem. De Klic heeft een digitaal display, maar is ook beschikbaar met een analoog display. Omdat de pomp en de tank los te koppelen zijn kan je de opgebouwde druk in de tank niet zien op het display. Om te zien hoeveel druk je opbouwt naar gelang het aantal slagen is er een tabel op de tank geplakt.

Gebruiksgemak: 9
Snelheid druk opbouwen: 10
Prijs/kwaliteit: 8
Maximale druk: 11 bar
Gewicht: 3,4 kg
Prijs: 229,-
Website: www.crankbrothers.com
+ slang opgeborgen
+ los te koppelen tank
– prijs
– geen drukmeter tank

Zefal Tubeless tank

De Zefal is de eerste losse tank op onze testbank. Hij lijkt een beetje op een gaspedaal van een videogame. Aan de onderkant van de tank zit de slang opgerold. Erg handig is de tool om het ventiel te verwijderen die ook aan de onderkant verstopt zit. De aansluiting druk je over ventiel zonder schroefdraad of klem, iets waar ik geen voorstander van ben. Zeker niet met hoge druk, maar tot nu toe werkt hij prima. De tank pomp je op aan de zijkant via een Presta- ventiel en kan maximaal 16 bar aan. Met het gaspedaal kun je de lucht goed doseren met je voet.

Gebruiksgemak: 9
Prijs/kwaliteit: 8
Maximale druk: 16 bar
Gewicht: 1,6 kg
Prijs: 79,95
Website: www.zefal.com
+ gaspedaal
+ inclusief ventiel tool
+ slang netjes opgeborgen
– aansluiting ventiel

Schwalbe Tire Booster

De meest compacte van allemaal. Nadeel is dat het hendeltje om de druk los te laten wel erg klein is. De Tire Booster pomp je op via het Presta-ventiel boven op de tank. Je krijgt er een stevige strip bij om de tank te bevestigen aan je pomp. Mocht je dit doen dan is het slangetje wel wat aan de korte kant. Minpunt is verder dat het draaisysteem om het ventiel aan te sluiten erg stroef draait. De mooie shiny grijze afwerking maakt dit dan weer deels goed. Maximale druk is 11 bar. Met slechts 435 gram wellicht de lichtste compressor ter wereld.

Gebruiksgemak: 8
Prijs/kwaliteit: 9
Maximale druk: 11 bar
Gewicht: 0,43 kilo
Prijs: 59,95
Website: www.schwalbe.com
+ licht
+ compact
– stroef draaisysteem
– kleine hendel

Conclusie

Alle geteste pompen doen hun werk goed. Het lukte ze allemaal om zelfs de moeilijkste banden tubeless te krijgen. Wat voor jou de beste keuze is hangt een beetje af wat je zoekt. Wil je een sterke en duurzame pomp, dan raad ik je de Lezyne aan. Een solide sterke pomp gebouwd om jaren plezier van te hebben. De Topeak en Bontrager zijn degelijke pompen met een eerlijke prijs. Neusje van de zalm is de Crankbrothers, maar die is dan ook het duurst. De twee Booster tanks gaan gelijk op. De Schwalbe is lekker licht en de Zefal vooral erg cool met het gaspedaal.