“Ik fiets al vijftien jaar vrij serieus en heb eigenlijk nooit last gehad van blessures. Ook heb ik het idee dat ik best keurig op mijn fiets zit. Uit verschillende hoeken hoor ik steeds meer mensen die een bikefit hebben gedaan. Ik vraag me af: wat heb ik daarmee te winnen? En als ik het al doe, waar moet ik dan op letten bij mijn keuze voor een bepaalde bikefitter?”
Door Remco Ridder
In eerste instantie zou je naar mijn mening een fietsmeting of bikefit kunnen gaan doen als iets niet meer goed voelt of als je verandering wilt. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je niet lekker (meer) fietst, maar ook dat je te maken hebt met pijntjes of blessures. Het kan ook zijn dat je net begint en geen idee hebt waar je het over hebt of waar je op moet letten. En ook zijn er veel mensen die het gewoon goed geregeld willen hebben en geen twijfels willen over materiaal en de afstelling daarvan. In jouw geval heb je eigenlijk niet direct een goede reden, maar toch proef ik een beetje de nieuwsgierigheid. Alsof je anders wat mist, misschien. En dat is natuurlijk maar de vraag. Ik ben het met je eens. Als je geen directe aanleiding hebt, is het misschien allemaal overbodige luxe, verspilde moeite of zonde van je geld. Ik hoor vaak mensen zeggen: ‘Het voelt voor mij allemaal goed.’ En dat is natuurlijk ook het allerbelangrijkst. Althans voor de meeste toerfietsers. Als je wedstrijden rijdt, heb je ook nog behoorlijke belangen bij ‘zo hard mogelijk’. Maar als de gemiddelde toerfietser zich vasthoudt aan zijn eigen goede gevoel, vind ik dat heel plausibel. Toch valt hier ook nog wel wat over te zeggen. Dat het gevoel namelijk goed is, lijkt genoeg. Goed is goed. Maar wie zegt dat het niet nog beter zou kunnen? In de praktijk kom ik dit best vaak tegen. Geregeld komen er mensen voor een fietsmeting die vooraf zeggen: ‘Als het zo allemaal goed is, vind ik het ook prima, hoor. Het voelt voor mij goed. Ik wil het alleen zeker weten. Dat het niet aan mijn materiaal ligt ofzo. Dat ik weet dat het gewoon aan mijn eigen benen ligt als het niet hard genoeg gaat.’ Een typisch geval van ‘eigenlijk voelt het goed’, maar men neemt het zekere voor het onzekere. In de meeste gevallen blijkt dan dat er toch nog heel interessante dingen te verbeteren zijn. Dingen die jou zelf niet zozeer opvallen, totdat je er bewust van gemaakt wordt. Wat niet weet, dat niet deert. Maar als je je er in verdiept, wordt het speelveld groter. Een andere kijk brengt nieuwe kennis en daar kun je je voordeel mee doen. Zo kan het namelijk bijna altijd beter: comfortabeler, economischer of sneller.
De bikefitter
Goed is dus wel goed, maar… beter is beter! En niet in de laatste plaats valt er ook nog vaak wat te winnen met het oog op blessurepreventie. De meeste mensen gaan er namelijk vanuit dat het pas fout gaat als ze iets van pijn of irritatie beginnen te voelen. In veel gevallen is deze irritatie al een tijdje onderweg. Je voelt het nog niet, maar het begint al te ontsporen. Het is vaak een optelsom van verschillende dingen. Deze combinatie van factoren en de omgeving en de mate waarin ze spelen, leiden op een gegeven moment tot een pijnprikkel. Als het eenmaal zover is, is het heel lastig om de optelsom te ontleden en het probleem terug te voeren naar hoe het heeft kunnen ontstaan. Fietsen is niet altijd de oorzaak, maar soms alleen de trigger. Een goede bikefitter heeft kennis over deze zaken en kan in de eerste plaats onnodige risico’s op overbelasting voorkomen door de fietser op de juiste wijze uit te lijnen in zijn fietspositie.
En dat brengt me uiteindelijk tot jouw laatste vraag: waar ga je heen voor een bikefit? Dat is best een lastige vraag omdat je van tevoren niet echt weet wat je gaat krijgen. Hoe kom je aan een adres? Je plaatselijke fietsendealer? Internet? Reclame in een blaadje? Via een bekende? Helaas blijft het toch een beetje een gok.
Mijn advies zou zijn om een zo betrouwbaar mogelijk adres te vinden. Goede recensies en liefst uit eerste hand. Doe een dynamische fietsmeting en geen statische. Een beetje ervaring bij de fitter kan geen kwaad en zeker in geval
van lichamelijke klachten zou ik opteren voor iemand die, behalve van fietsen, vooral verstand heeft van het lichaam en bewegen en dus liefst medisch geschoold is.
Terug naar het begin. Je hoeft dus helemaal niets. Als je je goed voelt op je fiets is dat prachtig. Geniet daarvan! Maar als de twijfel er is, ben je al aan het denken gezet en dan moet je er toch iets mee. Hoe belangrijk vind je het, wil je verder kijken en wat heb je daar voor over? Of zijn er misschien tekenen waardoor het wellicht best verstandig zou zijn om het eens te overwegen? Succes!