Een paar maanden geleden maakte ik mijn eerste meters ooit op een veldritfiets. Inmiddels zitten we in februari, lonkt de weg en neem ik langzaamaan afscheid van de crosser. Na aardig wat tochtjes is het tijd om de balans op te maken. Waar stuit je als beginnende veldrijder allemaal op? Hieronder lees je mijn bevindingen, en de bijbehorende tips.

Techniek is belangrijk

Beginnen met veldrijdenIk had veel verwacht van mijn cross-avontuur. Zoals je in mijn eerdere blogs kon lezen was ik van plan om tegen het einde van het cross-seizoen mee te doen aan een (trainings)wedstrijd. Daar is het helaas niet van gekomen. Motivatiegebrek? Nee. Ik ben nogal blessuregevoelig en de combinatie hardlopen-wielrennen is helaas voor mij geen gelukkige. Begin januari leek er nog niets aan de hand te zijn, maar inmiddels kwakkel ik al een maand met een pijnlijke knie. De oorzaak is een te zwak bovenbeen of iets dergelijks. Kortom: balen.

Hardlopen is uit den boze, maar fietsen heb ik de afgelopen tijd wel geprobeerd. Pijnvrij gaat het allemaal niet, maar daardoor heb ik toch wel elke week de crosser uit de schuur kunnen pakken voor een mooi ritje. Werken aan mijn kracht en inhoud zat er door de blessure niet in, maar werken aan techniek wel. Meerdere malen zocht ik op MTB Routes naar een route in de buurt en kon ik zo toch nog mooi wat meters in het veld maken.

Wedstrijdelement

Strava is een mooie manier om toch een soort wedstrijdelement aan je training toe te voegen. Als je een paar keer dezelfde route rijdt, is het natuurlijk een mooie uitdaging om je tijd de volgende keer te verbeteren. Niet elke training ligt het parcours er even goed bij en staat de wind ook niet altijd even gunstig, maar toch geeft het een mooi kijkje in je vooruitgang als veldrijder. Zo reed ik de laatste keer op mijn crosser een minuut sneller op een route van zo’n vijf minuten dan de vorige keer. Mijn conditie is er de afgelopen tijd niet op vooruitgegaan, maar mijn techniek wel. Veel meters maken en off-road stukjes meepakken werpt dus zijn vruchten af. Hoe vaker je fietst, hoe minder bang en onzeker je wordt. Je zal merken dat je steeds meer feeling met de fiets krijgt.

Merida Mission CX 600
Op deze bak mocht ik mijn meters maken: de Merida Mission CX 600. Echt een aanrader.

Wat daar ook aan meewerkt zijn schijfremmen. Ik heb altijd met velgremmen gefietst, maar ben nu om. Zelfs op de modderigste bospaden sta je direct stil dankzij de schijven. Het piept allemaal wel iets meer en je moet het goed onderhouden, maar dan heb je wel wat. Ben je van plan om je eerste crossfiets aan te schaffen, adviseer ik je om een fiets te nemen met in ieder geval schijfremmen. Voor zo’n €1000 is het mogelijk om een goede crossert aan te schaffen.

Benodigdheden

Wat heb je nog meer allemaal nodig? Ik ging blanco mijn avontuur in. Via Merida werd een crossfiets geregeld (Mission CX 600, later daar meer over in een review) en dat was het. Mijn eerste ritjes maakte ik met mijn SPD-SL pedalen en Sidi-wegschoenen (dan ben je écht een beginner…), maar inmiddels ben ik voorzien van MTB-pedalen en dito schoenen. Maakt het verschil? Ja, enorm veel. Het is veel makkelijker om op en van de fiets te springen. De MTB-schoenen zijn wat zwaarder dan wegschoenen, maar beschermen je wel meer tegen de modder en hebben uiteraard veel meer grip. Je ontkomt er niet aan om soms van de fiets te stappen, dus dan is het wel fijn dat de schoen is uitgerust met rubberen noppen.


Zo hoort het dus niet..

MTB-pedalen BBB
Zo wel.

Het hebben van een goede crosser, MTB-pedalen en -schoenen is dus het belangrijkst, maar er is meer. Wat voor kleding doe je bijvoorbeeld aan? Als je een uurtje volle bak tempo gaat draaien in het bos krijg je het vanzelf snel warm, dus is het belangrijk om goed ademende kleding te hebben. Fiets je eerst een uur naar het parcours toe om vervolgens een rondje op het parcours te maken, dan is het fijner om wat warmer gekleed op pad te gaan. Als je gaat mountainbiken is het niet nodig om er kleurrijk uit te zien, dus beperk je tot het dragen van donkere kleding. Scheelt weer in de was.

Dan is er ook nog de bandenspanning. Hoeveel bar pomp je in je banden? Hier lees je er meer over.

Schoonmaken

Handschoenen zijn ook erg belangrijk, maar ze moeten niet te dik zijn. Fiets je altijd met een bril op? Zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld Trail glazen hebt van Oakley, die zorgen in het bos voor een oranje-roze zicht en houden je alert. Om met meekleurende glazen te fietsen raad ik niet echt aan, ik vind dat iets te donker. Zonder bril crossen is ook een optie (vooral als het modderig is), maar pas dan wel extra goed op voor takken..

Beginnen met veldrijden
Veldrijden met overschoenen.. Tja.

Beginnen met veldrijden
Door speels te trainen verbeter je je techniek.

Na de training verlang je alleen maar naar een heerlijke douche en warme chocomelk, maar voordat je mag ‘nagloeien’ is het eerst tijd om de fiets schoon te maken. Je kunt de tuinslang pakken en een zo hard mogelijke straal richten op je crosser, of je kiest voor een lage drukreiniger. Geen hoge drukreiniger? Nee, dat beschadigt je lak. Straal eerst de modder van je fiets, smeer hem daarna goed in en borstel/veeg hem vervolgens schoon. Met een klein beetje geduld straalt je fiets weer als nooit tevoren!

Beginnen?
Lijkt het je ook leuk om met veldrijden te beginnen? Kijk dan goed in de buurt waar ze georganiseerde groepstrainingen organiseren. Schaf ergens een crosser aan, zoek via Google naar leuke mountainbikeroutes in de buurt en als de tijd rijp is klop je aan bij een club. Mocht je geïnteresseerd zijn in het rijden van wedstrijden: in de buurt zijn er altijd wel regiocompetities die erg laagdrempelig zijn. Schaam je dus niet en waag de sprong in het diepe. Voor je het weet heb je het crossvirus te pakken..

Succes!