De dagen worden korter en de armstukken kunnen weer uit de kast gehaald worden. Kortom: het wordt winter. En als we aan de winter denken, denken we automatisch aan het veldrijden. Misschien werk je al wat crossjes af om je conditie op peil te houden of stem je zelfs je seizoen af op de crossperiode, maar de kans is ook groot dat je nog nooit een veldrit hebt gereden. Voor die mensen zetten we een paar tips op een rij.

1. Koop een cyclocrosser
Het klinkt nogal logisch en als een open deur, maar toch is het belangrijk om een echte cyclocrosser aan te schaffen. Op een racefiets door de bossen scheuren is geen aanrader, laat staan door de modder ploeteren. Goede crossbanden passen niet tussen de remmen of de voorvork, bij een echte crosser is daar rekening mee gehouden. Je kunt het uiteraard zelf zo gek maken als je wil, maar misschien is het verstandig om eerst voor een zacht prijsje een cyclocrosser op de kop te tikken. Voor een paar honderd euro haal je een prima tweedehands cyclocrosser in huis. Kijk je eerst eens of je het veldrijden echt wel leuk vindt. Dan kun je daarna altijd nog een duurdere fiets kopen of je 2e-handsje upgraden. Schijfremmen zijn fijn, maar echt geen vereiste om lekker te kunnen crossen.

2. Train op techniek
Als je al de beschikking hebt over een mountainbike is het raadzaam om met de MTB de bossen in te trekken. Op die manier krijg je de techniek wat beter onder de knie en is de stap naar het veldrijden een stuk minder groot. Als je geen mountainbike hebt is het zonde om die aan te schaffen als je toch al van plan bent om een cyclocrosser te kopen. Met wat pionnetjes kun je zelf een parcours uitzetten, daarmee kom je ook al een heel eind. Zorg voor scherpe bochten, en bij voorkeur wat gladde en steile klimmetjes en afdalingen. Vooruit kijken, op tijd schakelen, van je remmen afblijven, allemaal zaken die je ook op een MTB kunt trainen.

3. Trainen op de club
Vaak worden er op de vereniging clinics gegeven voor beginners. Sluit aan en leer van ervaren crossers hoe je moet veldrijden. Welke schoenen gebruik je? Hoe spring je van de fiets af? En hoe er weer op? Welke banden gebruik je, binnenbanden, latex of tubes? Hoe til je een crosser als je moet lopen? En kun je, net als Mathieu van der Poel, al fietsend over hindernissen springen? Al die vragen kun je aan de trainer stellen. Ideaal!

4. Schrijf je in voor een toertocht
Een mooie volgende stap is het rijden van een toertocht. In de winter staan er genoeg veldtoertochten op het programma, zoals je hier op de site van NTFU ziet. Kies er een paar uit en ervaar hoe het is om in een groep door de bossen te scheuren. Let wel op: het betreft hier geen wedstrijd, dus let een beetje op de anderen.

5. Tijd voor een wedstrijd
Als je denkt toe te zijn aan het rijden van een wedstrijd, kun je het beste op de club een cross rijden. In het weekend staat er, zeker in de regio Brabant, altijd wel ergens een cross op de kalender en heb je verschillende categorieƫn waar je aan kunt sluiten. Als je het beginnersniveau bent ontstegen of toe bent aan een nieuwe uitdaging, is het rijden van nationale veldritten bij de amateurs/sportklasse of masters een logische vervolgstap.

Heb je vragen? Stel ze, dan komen we er binnenkort op terug!