Fiets Magazine nr. 12-2024 is nu verkrijgbaar! Bestel jouw exemplaar zonder verzendkosten in onze shop, voor jezelf of als cadeau voor iemand anders!

Zoeken op fiets.nl

Zoeken op het forum

Hoe pomp je een fietsband op?

Hoe pomp je een fietsband op? Het klinkt allemaal zo simpel, maar je moet wel even weten hoe. Wij leggen je in een paar stappen uit hoe je een fietsband oppompt.

Het op tijd oppompen van je fietsbanden is om meerdere redenen belangrijk. Allereerst is het voor niemand fijn om met zachte banden te fietsen, daarnaast is het ook beter voor je banden om er voldoende lucht in te pompen. Hoeveel lucht je in een band pompt hangt af van verschillende omstandigheden. Als je een lekker stuk gaat fietsen op mooi asfalt gebruik je bijvoorbeeld een hogere bandenspanning dan wanneer je veel over slecht wegdek fietst. Wil je gaan veldrijden, mountainbiken of gravelen, dan gebruik je een lagere bandenspanning voor meer grip en comfort.

Fietspomp kopen? Hier moet je op letten en dit zijn de verschillen.

BAR of PSI?

De meeste fietspompen beschikken over een manometer, waarop je kunt zien hoeveel lucht je in de band pompt. Of je banden hard genoeg zijn, meet je in bar of in psi. Meestal staan beide waardes in je schermpje. Hoeveel bar je in een band pompt hangt af van verschillende zaken, zoals dus de eerdergenoemde ondergrond, het gewicht van de berijder en het type band. Hoe smaller de bandbreedte (meestal 25 of 28 millimeter op de racefiets), hoe harder je de band oppompt. Iemand van ongeveer 85 kilogram kan zijn band tot maximaal 7 bar oppompen, terwijl iemand van 110 kilo tot 8 bar kan gaan. Hoeveel bar je minimaal en maximaal in een band mag stoppen, lees je aan de zijkant van de band af. Moderne tubeless banden mag je minder hard oppompen, ook dat is weer af te lezen op de zijkant.

Fietsventiel

Zoveel ventielen, zoveel wensen. Een ventiel is een ventiel, zou je denken, maar dat klopt toch niet helemaal. We kennen meerdere soorten ventielen, om precies te zijn: Hollands ventiel, Frans (of Presta-) ventiel en het autoventiel. Het Hollands ventiel (ook wel Dunlopventiel genoemd) zie je op veel stadsfietsen zitten en ziet er dikker uit dan de andere ventielen. Het Frans ventiel (of Prestaventiel) is wat dunner en langer, deze moet je eerst opendraaien voordat je de band kunt oppompen. Tot slot heb je nog het autoventiel (Schräderventiel), die kom je veel op mountainbike-, scooter- of autobanden tegen.

Welke fietspomp

Voor het oppompen van de band heb je de keuze uit meerdere soorten pompen. Je hebt de ouderwetse vloerpomp, een compressor, de kleine accu-compressoren, maar ook minipompjes die je makkelijk in je achterzak van je fietsshirt weg kunt stoppen en natuurlijk CO2-pompjes, waarbij je met behulp van CO2-patroon de band vol met lucht kan laten lopen.

Hoe pomp je een band op?

Stap 1. Is de band misschien lek? Dan eerst plakken of de binnenband vervangen.
Stap 2. Haal het plastic dopje van het ventiel en draai het ventiel open als het een Frans ventiel is.
Stap 3. Hoeveel bar kan er maximaal in de band? Denk na hoeveel je nodig denkt te hebben en check de zijkant van de band voor het minimum en maximum.
Stap 4. Zet de pompkop op het ventiel. Vaak moet je een hendeltje omhalen om hem goed vast te zetten en te kunnen gebruiken. Past-ie niet? Je hebt ook ventielverloopnippels.
Stap 5. Pompen maar!
Stap 6. Haal de pomp van het ventiel.
Stap 7. Draai het ventiel dicht en zet het dopje er weer op.
Stap 8. Fietsen maar!

Fiets de Podcast!