Fiets Magazine nr. 1-2025 is nu verkrijgbaar! Bestel jouw exemplaar zonder verzendkosten in onze shop, voor jezelf of als cadeau voor iemand anders!

Zoeken op fiets.nl

Zoeken op het forum

Fietspomp kopen, waar moet je op letten en welke verschillende fietspompen zijn er?

Wil je een fietspomp kopen? Een fietspomp is zo’n beetje het belangrijkste product voor een wielrenner, náást de fiets natuurlijk. Maar waar moet een goede fietspomp aan voldoen en welke verschillende fietspompen zijn er? Wij hebben een overzicht gemaakt.

Fietspomp kopen met drukmeter

De meeste fietspompen beschikken over een drukmeter, ofwel manometer. Daarop kun je zien hoeveel lucht je in de band pompt. Hoeveel lucht je in de banden pompt meet je in bar of psi.

Hoe pomp je een fietsband op? Op deze pagina kun je lezen hoe je dat doet.

Handpomp

Een vloerpomp met (of zonder) manometer kun je natuurlijk niet zomaar in je achterzak steken. Daarom zijn er ook kleine handpompen. Een handpomp is vaak voordeliger dan een vloerpomp, maar heeft als nadeel dat je veel meer moeite moet stoppen in het oppompen van de band. Er zijn meestal meer dan 100 pompslagen nodig om een racebandje op de juiste spanning te brengen. Dit soort pompen gebruik je daarom vooral voor onderweg.

De handpomp, ze zijn er nog veel kleiner dan deze Silca Tattico

CO2 pomp

De derde optie is een CO2 pomp. Geen gepriegel met een klein handpompje en lang wachten totdat de band gevuld is, maar simpel in een fractie van een seconde een gevulde band door de patroon op het ventiel te zetten. Een CO2 pomp past op Presta- en Schraderventielen. Voordeel is dat de band dus snel gevuld is, nadeel is dat het ook fout kan gaan met als gevolg dat je een nieuw patroon moet gebruiken. Kostbaar (die patronen zijn niet navulbaar) en niet heel handig, want aan één patroon in je achterzak heb je dus niet genoeg. Deze worden vaak in combinatie met een kleine handpomp meegenomen. Dan hoeven je fietsmaatjes niet zo lang op je te wachten als je lek rijdt, maar kun je (mocht het niet werken met het CO2-patroon) terugvallen op de altijd werkende handpomp.

Mobiele compressors / Elektrische fietspomp

Een mobiele compressor is kleiner dan een voetpomp, maar groter dan een handpomp en werkt op een accu. Eigenlijk is het simpel: je kiest hoeveel druk je in de banden wil, sluit ‘m aan en klaar is Kees. Via een slangetje zet je het op het ventiel en wordt de band opgepompt. Voordeel: je hoeft niet te pompen. Nadeel: door het zware gewicht neem zo’n elektrische fietspomp vaak niet even mee in je achterzak. En door het kleine volume pompen ze je banden erg langzaam op. Maar het scheelt je wel spierpijn in je armen en je kunt heel precies bepalen hoeveel lucht je in je banden wilt.

Wij hebben vier compressors getest, welke komt het beste uit de test? Lees hier.

Compressor

Voor in je werkplaats is een echte compressor op 230 volt ook heel fijn. Daarmee kun je met heel veel druk heel snel je banden oppompen. Ze zijn ook ideaal om je tubeless banden mee op te pompen. Die ploppen in no-time om de velg. Je moet er vaak nog wel een ander pistool bij kopen omdat ze meestal worden uitgerust met een koppeling voor autoventielen. Of je gebruikt een verloopventieltje, dat werkt iets minder prettig, maar is wel goedkoper.

Kortom: wil je een fietspomp kopen? Denk dan goed na waar je de pomp voor wil gebruiken. Voor stadsfietsen volstaat een gewone vloerpomp, voor je racefiets, gravelbike of mtb wil je waarschijnlijk ook nog minimaal een kleine handpomp voor onderweg aanschaffen.

Fiets de Podcast!