De kille wintermaanden zijn voorbij en we zien de zon steeds vaker tevoorschijn komen. Tijd om de fiets uit de schuur te halen en eropuit te trekken.

Via Startpagina.nl vind je de mooiste fietsroutes van Nederland. En dat komt goed uit, want dat standaard rondje in de buurt kennen we inmiddels wel. Soms moet je alleen wel een stukje rijden met de auto om bij het startpunt van een mooie route te komen. En daarvoor is een goede fietsendrager van groot belang. Startpagina.nl heeft alvast een mooi aanbod verzameld. Maar waar moet je nou op letten bij het aanschaffen van een goede fietsendrager?

Dak of klep

Voordat je overgaat tot de aanschaf van een fietsendrager is het handig eerst te bedenken hoe je je fiets(en) wilt vervoeren: op het dak of op de trekhaak? Bedenk bijvoorbeeld of je onderweg vaak de achterklep van je auto open en dicht zal moeten doen. In dat geval is een drager op het dak waarschijnlijk handiger. Maar het in- en uitladen van de fietsen zelf is eenvoudiger via een drager op de trekhaak.

Trekhaak

Een fietsendrager voor op de trekhaak is makkelijker te bevestigen, maar meestal wel iets prijziger dan een drager voor op het dak. Daar staat tegenover dat je met zo’n drager meer fietsen tegelijkertijd kan vervoeren, namelijk vier stuks. Wil je nog steeds goed bij je achterbak kunnen, dan zijn er ook kantelbare dragers te koop. Let op: met een fietsendrager op de trekhaak ben je verplicht om met een wit kenteken te rijden. Deze kun je aanvragen op de website van de RDW.

Dakdrager

Met een fietsendrager op het dak kun je makkelijk bij je kofferbak. Maar het heeft ook een aantal nadelen. Ten eerste vangt een dakdrager meer wind, waardoor je meer geluidsoverlast hebt in de auto en tijdens het rijden meer benzine verbruikt. Ook moet je goed kijken naar de totale hoogte van je auto + drager wanneer je tunnels of parkeergarages inrijdt. Ook is een drager op het dak lastiger te bevestigen, en kun je er maar maximaal drie fietsen op meenemen.

Mountainbikes en elektrische fietsen

Voor elektrische fietsen bestaan er speciale fietsendragers. Elektrische fietsen zijn zwaarder dan normale fietsen, waardoor de fietsendrager steviger moet zijn. Een e-bike kan ook op een normale drager, zolang je rekening houdt met het maximale gewicht. Mountainbikes hebben bredere wielen dan gewone (elektrische) fietsen. Het belangrijk dat de wielen van de fietsen goed in de goten passen. Wil je ook mountainbikes kunnen meenemen, dan is het handig om een drager met bredere goten te kopen, of waarvan de goten verstelbaar zijn.

Maximaal gewicht

Wettelijk gezien mag je niet te veel gewicht vervoeren op je trekhaak. In de handleiding van je auto vind je de zogenaamde ‘kogeldruk’ van je trekhaak in kilo’s. Wanneer je de kogeldruk van de trekhaak weet, trek je hier het gewicht van de drager vanaf en dan weet je hoe veel fietsen je mee kunt nemen. Stel dat de kogeldruk van je trekhaak 85 kilo is, en je drager weegt 20 kilo, dan kun je nog maximaal 65 kilo (85 – 20 = 65) aan fietsen vervoeren. Een normale fiets weegt tussen de 15 en de 18 kilo, en een elektrische fiets tussen de 23 en 28 kilo. In dit voorbeeld zou je dus vier gewone fietsen kunnen meenemen, of twee elektrische fietsen.

Tips

Voordat je de fietsen op de fietsendrager laadt, is het handig om eerst alle losse onderdelen (fietstassen, zitjes, accu’s etc.) te verwijderen. Dit scheelt gewicht, en verkleint het risico op diefstal onderweg. Ook is het handig om bij het laden van de drager de zwaarste fiets het dichtst bij de auto te plaatsen en vervolgens naar buiten te werken.

Wil je nog meer tips voor fietstochten deze lente? Neem dan een kijkje op Startpagina.nl.