Cinelli is mischien eerder bekend van onderdelen dan van frames. Maar de Italiaanse fabrikant levert een kleine lijn raceframes. Waaronder de Seatta Radical. We gebruikten het als frame om de nieuwe SRAM Rival 22 op te bouwen. De test van de onderdelen is in FIETS 10 te zien.

Fotografie: Remco Veurink

Er is op dit moment geen officiële importeur meer van Cinelli. Maar hoe komen we dan aan het frame? Het wordt rechtstreeks geïmporteerd door Salden in Limbricht. Trouwens, als je googlet kom je ook Wiggle tegen als mogelijke leverancier. Deze 2014 Saetta Radical is een maatje L ( er zijn ook XS, S en XL leverbaar). Gewicht: 1170 gram. De voorvork is een model met carbon vorkpoten en een aluminium balhoofdbuis. 600 gram weegt deze. Bovenin huist een 1 1/8 inch lager, onderin een 1,5 inch. Hoewel de vork een standaard model is, heeft de vork aan de onderzijde een verdikking waardoor een oversized lager ook past. Het balhoofd van het frame is hieraan uiteraard aan aangepast. De bovenbuis loopt behoorlijk af, de onderbuis is geovaliseerd, er is een ‘wishbone’ en de staande achtervork gedraaid. De liggende achtervork is bijna plat. Het is een uiterst klassiek carbon frame: gewoon schroefdraad in het bracket en nokjes aan de buitenzijde van de onderbuis. Kabels lopen dan dus ook gewoon buitenlangs. De achterremkabel loopt in zijn geheel door de bovenbuis. Compleet weegt de Cinelli zo 8 kilo.

Testarossa

De grijs-rode kleur heet officieel ‘Testarossa-Antrax’. Een wielbasis van krap 984 cm, hoeken van 73 graden en een bovenbuis van 55 cm levert een behoorlijk ‘kort’ frame op. Beetje Italiaans zouden wij het noemen! Stijf is de Cinelli niet al ‘te’ ( 96 Nm) dus… het is een echt scheur ‘ijzertje’, echt iets voor een ‘coureurke’. Niet iets voor mannen die lang zitten, groot en heel erg stevig zijn… Zit je er goed op dan heb je een opvallend Italiaans frame waar er maar weinig van te zien zijn. Officieel kost een frame rond de 1300 euro, maar Salden verkoopt de Saetta Radical compleet met bijvoorbeeld Ultegra 6800 en Deda delen voor rond de 1700 euro. www.salden.nl