De Giro Empire schoenen zijn hip en helemaal in de retro-stijl. Bekende renners als Bradley Wiggins en Taylor Phinney zijn er al mee gespot, maar de schoenen zijn niet alleen beschikbaar voor wegwielrenners. Voor de mountainbikers is er de Giro Empire VR90.

Inmiddels heeft niet alleen Giro veterschoenen in het assortiment, maar ook Specialized en Bontrager. Voor Fiets nr.3 is de Empire VR90 getest: een off-road schoen met slechts een gewicht van 340 gram per stuk (bij maat 45). Het rubberprofiel van Vibram is slijtvast en biedt prima grip. Het bovenwerk is lekker soepel, zodat het goed rondom je voet aansluit. De hak is juist weer stevig om je voet te stabiliseren. De pasvorm is normaal qua breedte en vergelijkbaar met topmodellen van Shimano en Specialized.

Dan nog, niet onbelangrijk bij de Giro Empire, de veters. Ze zorgen voor een erge goede aansluiting rondom je voet, maar let op dat je ze niet te strak aansnoert. Onderweg is elke trap raak: de carbonzolen zijn erg strak. Tijdens langere trainingsritten is er wel sprake van enige spanning in de voet. Bekijken we de zool goed, dan zien we dat de voorkant iets Fiets cover 3oploopt. Dit zou vooral bij korte, krachtige inspanningen een positief effect hebben op je spieren – en daar moet je net behoefte aan hebben. De glanzend zilveren lak is gevoelig voor beschadigingen, maar dat neemt niet weg dat dit een echte topschoen is.

In Fiets nr.3 zijn er onder andere door Mathijs Wagenaar meerdere spullen getest. Bestel het blad hier.