De plannen lagen er al langer, maar nu is het definitief: Hennie Kuiper krijgt een eigen wielermuseum. Aanvankelijk werd Oldenzaal aangewezen als standplaats, maar dat bleek financieel onhaalbaar te zijn. In Deurningen in de ouderlijke boerderij van Kuiper heeft de organisatie nu een nieuwe plaats gevonden, zo meldt het AD.

Hennie Kuiper museum

Het museum wordt een weergave van de imposante carrière van Kuiper. De 67-jarige ex-renner won onder anderen Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Ronde van Lombardije en werd tweede in Luik-Bastenaken-Luik. Daarnaast werd hij twee keer tweede in de Tour de France, won hij twee Touretappes en schreef hij ook twee ritten in de Vuelta a España op zijn naam. Alsof dat niet genoeg is werd hij ook wereld- en olympisch kampioen. De fietsen waarop dat gebeurde zijn te bewonderen in het museum, aangevuld met trofeeën en televisiebeelden van toen.

De ware liefhebber komt niets tekort, want Kuiper heeft in zijn loopbaan alle shirts bewaard. Die zijn dus ook te bewonderen in Deurningen. De organisatie van het evenement overweegt om ook andere prominente Twentse renners in het zonnetje te zetten. “Denk aan tijdelijke exposities en een wielercafé, waarbij we inspelen op successen van Twentenaren. Zoals nu Kirsten Wild,” aldus organisator Jan Goossink in het AD.