De ANWB en de Fietsersbond vragen aandacht voor de steeds verder achteruit gaande kwaliteit van de Nederlands fietspaden. Ze hebben daarom een gezamenlijke brief gestuurd naar drie koepels van wegbeheerders, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de Unie van Waterschappen en het Interprovinciaal Overleg. Er is berekend dat een inhaalslag voor heel Nederland al gauw € 650 miljoen euro zal gaan kosten.
ANWB en Fietsersbond baseren hun wetenschap op meldingen van klachten die zijn binnengekomen op een tweetal meldpunten. Het ANWB-meldpunt leverde in ruim 3 jaar bijna 3300 meldingen op. De Fietsersbond ontving onlangs de 15.000ste melding op het meldpunt ‘Mijn slechtste fietspad’ dat 2 jaar bestaat. Beide organisaties beschouwen dit als het topje van de ijsberg. Veruit het grootste deel van de klachten gaat over gebrekkig onderhoud van fietspaden, zoals scheuren, hobbels, kuilen, losliggende tegels, overhangend groen en slecht geveegde verharding.
De Fietsersbond en ANWB constateren dat een inhaalslag voor het onderhoud dringend nodig is. Een oncomfortabel fietsnet nodigt immers niet uit tot fietsgebruik. Bovendien leiden slecht onderhouden paden eerder tot een- en tweezijdige ongevallen met fietsen. De Adviesdienst Verkeer en Vervoer berekende vorige week dat jaarlijks 47.000 fietsers bij een eerste hulppost komen, als gevolg van eenzijdige ongevallen. Een groot deel daarvan ten gevolge van slecht wegdek. 4500 fietsers per jaar komen ten val door obstakels, zoals paaltjes, op de weg.